Nemčija letos z večjim davčnim izkupičkom od napovedi

Nemške zvezne, deželne in lokalne oblasti bodo letos zbrale 571,2 milijarde evrov davčnih prihodkov.

Objavljeno
06. november 2011 10.57
Posodobljeno
06. november 2011 11.11
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Berlin − To je 40,6 milijarde oziroma 7,7 odstotka več kot lani in 16,2 milijarde več od zadnjih napovedi v maju, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Letošnje leto bo posebno, izjemno,« je ocenil namestnik finančnega ministra Steffen Kampeter. »Gre za rezultat zelo zelo solidne gospodarske rasti v letošnjem letu,« je dodal. Pojasnil je, da bo vladi tako uspelo javnofinančni primanjkljaj zmanjšati na okoli odstotek bruto domačega proizvoda (BDP), kar je precej pod dovoljeno zgornjo mejo iz pakta o stabilnosti in rasti.

Dolgoročni cilj Nemčije ostaja izravnani proračun do leta 2016. »Nemčija zahteva disciplino od mnogih držav, zato moramo vedno biti vzor,« je še povedal Kampeter.

Zaradi občutne upočasnitve rasti ob koncu leta in v letu 2012 − po letošnji 2,9-odstotni gospodarski rasti se bo BDP prihodnje leto predvidoma zvišal le za okoli odstotek − bodo tudi davčni prihodki po najnovejših ocenah manjši kot bi bili ob nadaljevanju trendov iz prve polovice leta.

Vseeno pa naj bi s 592 milijardami evrov za 7,4 milijarde presegli zadnje napovedi iz letošnjega maja. »Nemčija ostaja sidro stabilnosti Evrope s solidnima fiskalno in gospodarsko politiko,« je prepričan gospodarski minister Philipp Rösler.

Nemška vlada bo zniževala obdavčitev prihodkov

Finančni minister Wolfgang Schäuble je oktobra napovedal, da bo vlada od leta 2013 zniževala obdavčitev prihodkov. Letno se bodo s tem vladni prihodki predvidoma znižali za do sedem milijard evrov. O podrobnostih Schäuble sicer ni govoril, saj se vladajoča koalicija krščanskih demokratov in liberalcev še ni dogovorila o načinu tega znižanja.

Schäublejeve zadnje besede sicer ne govorijo v prid večjemu znižanju, dodaja STA. »Manevrski prostor je precej omejen,« je dejal in dodal, da se ne sme pozabiti, da je raven javnega dolga v Nemčiji še vedno precej nad mejo 60 odstotkov BDP iz pakta o stabilnosti in rasti. Trenutno znaša nekaj nad 80 odstotki BDP.

»Zato je pomembno, da nadaljujemo začrtano javnofinančno politiko in ne odstopamo od cilja, ki je trajno in vzdržno zmanjšanje javnega dolga,« je še povedal nemški finančni minister.