Nemški izvozniki: Ne rabimo evra

Angela Merkel: Evro ni zgolj valuta, ampak predstavlja idejo enotnosti Evrope.

Objavljeno
09. november 2011 15.09
Posodobljeno
09. november 2011 15.30
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Berlin - Nemški izvozniki ne potrebujejo skupne evropske valute, je danes zatrdil predsednik nemškega združenja za veleprodajo in zunanjo trgovino (BGA) Anton Börner. »Za nas je pomemben prosti trg, ne potrebujemo nujno skupne valute,« po tujih agencijah povzema STA. Izvozniki »lahko živijo brez evra«, meni Börner.

V torek so uradni podatki pokazali, da je Nemčija zunanjetrgovinski presežek septembra potisnila na najvišjo raven v zadnjih treh letih. Gre za dokaz, da gre največjemu evropskemu gospodarstvu kljub krizi precej dobro. Za Nemčijo obstaja življenje po evru, je danes zatrdil Börner. Poudaril je, da obseg izvoza nemških podjetij v države območja z evrom ni odvisen od samega evra, pač pa od prostega trga in odsotnosti carinskih dajatev.

Börnerjeve opazke so v močnem kontrastu s stališči nemške kanclerke Angele Merkel, ki je že večkrat poudarila, da je potrebno storiti vse za ohranitev evra. Temu stališču pritrjuje tudi svetovalna družba McKinsey, ki je v nedavni študiji tretjino gospodarskega uspeha pripisala prav uvedbi evra.

Prvi mož BGA sicer priznava, da bi konec evra v Nemčiji povzročil težave v konkurenčnosti njenih podjetij, a z razumno monetarno politiko in soglasjem s sindikati bi se po njegovem mnenju te težave dalo preseči. Börner je sicer poudaril, da si osebno ne želi ukinitve evra. »A dober podjetnik mora imeti tudi rezervni načrt«, je pojasnil.

Merklova je na drugi strani danes zoper izpostavila, da evro ni zgolj valuta ampak predstavlja idejo enotnosti Evrope.  Zavzela se je za spremembe evropskih pogodb, ki bi Evropski komisiji in državam članicam omogočile tožbo proti državi, ki se ne drži pravil iz pakta o stabilnosti in rasti.

Merklova je še poudarila, da lahko Evropa v svetu uspe le na podlagi svojih idej. »Evropa ni posebej dinamično rastoči trg, tudi nimamo veliko denarja, nismo bogati s surovinami ali posebej mladi. Če nekega dne ne bi bili več sposobni proizvodov delati domiselno in na visoki stopnji razvoja, kot celina ne bi bili več posebej zanimivi,« je izpostavila.