Nissan želi do 2016 prodati 1,5 milijona električnih vozil

Doslej so prodali 15.000 električnih avtomobilov leaf - gre za edini električni model, ki ga proizvajajo.

Objavljeno
01. november 2011 07.29
Posodobljeno
01. november 2011 07.29
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Tokio - Japonski proizvajalec avtomobilov Nissan namerava do leta 2016 po vsem svetu prodati 1,5 milijona električnih vozil, so po poročanju STA pred dnevi sporočili iz družbe, ki želi izkoristiti vse večje zanimanje za zelene izdelke.

Nissan, ki je za Toyoto drugi največji proizvajalec avtomobilov na Japonskem, želi postati največji svetovni igralec na področju avtomobilov, ki ne proizvajajo škodljivih izpustov.

Doslej so prodali 15.000 električnih avtomobilov leaf - gre za edini električni model, ki ga proizvajajo. Svojo ponudbo tovrstnih vozil želijo razširiti še s sedmimi modeli električnih vozil.

»Nissan želi biti del rešitve v smeri trajnostne družbe - zavoljo planeta in zaradi konkurenčne prednosti,« je ob tem povedal prvi mož Nissana Carlos Ghosn.

Japonske proizvajalce avtomobilov sta močno prizadela marčni potres in cunami, ki sta opustošila deželo vzhajajočega sonca, zaradi česar je bila motena dobava sestavnih delov za avtomobile.

Nissan zaenkrat dobro okreva - obseg proizvodnje je junija na letni ravni povečal za 18,5 odstotka na 419.831 vozil. Proizvodnja Toyote in Honde je v tem času upadla za 7,9 oziroma 44,5 odstotka.