Nižji davki za Nemce

Nemci bodo v dveh letih razbremenjeni za šest milijard evrov.

Objavljeno
07. november 2011 18.07
Posodobljeno
08. november 2011 05.00
Peter Žerjavič, Berlin
Peter Žerjavič, Berlin
Berlin – Po dolgih prerekanjih je nemškim vladajočim desnosredinskim strankam uspelo skovati kompromis o nižji davčni obremenitvi. Nemci bodo v letih 2013 in 2014 davčno razbremenjeni za skupaj šest milijard evrov. Za nižje davke so si najbolj prizadevali majhni liberalci (FDP), saj so hoteli izpolniti svojo glavno predvolilno obljubo.

Korak so omogočila pozitivna gospodarska gibanja, rast prihodkov države in majhen proračunski primanjkljaj. Srž rešitve je zvišanje splošne dohodninske olajšave in ublažitev učinka tako imenovane hladne progresije. Zaradi stopnjevanja dohodninske lestvice se v Nemčiji velikokrat zgodi, da ima zaposleni, ki začne dobivati višjo bruto plačo, na koncu v žepu manj. Ob učinku inflacije na realno zmanjševanje prihodka vpliva še višja dohodninska stopnja, ki jo doseže z višjo plačo. Gospodarski minister Philipp Rösler je napovedal večjo davčno pravičnost.

V opozicijskih strankah predloge zniževanja davčne obremenitve zavračajo. V ozadju so menda politična darilca volivcem, ki bodo neodgovorno financirana z zadolževanjem in bodo bremenila prihodnje generacije. Vodja socialdemokratov (SPD) Sigmar Gabriel je zahteval, da bi višje proračunske prihodke morali nameniti za zmanjševanje dolgov. Ali bodo predlogi na koncu uveljavljeni, se bo odločalo predvsem v bundesratu, predstavništvu nemških dežel, v katerem vladajoče stranke nimajo več večine. Dežele, v katerih vlada SPD, so že sporočile, da so proti zniževanju davkov.