NLB in NKBM s skoraj
 2,8 milijarde slabih posojil

Na vrhu seznamu najbolj tveganih »slabih« posojil NLB je posojilo podjetju SCT v stečaju v višini 187 milijonov evrov.

Objavljeno
05. september 2012 21.02
Posodobljeno
05. september 2012 21.02
iza_nlb
M. J., gospodarstvo
M. J., gospodarstvo

Ljubljana - To je zdaj zavarovano le v višini 39 milijonov evrov, je POP TV danes navedla podatke iz strogo zaupnega poročila Banke Slovenije.

In kdo so še »slabi« dolžniki, ki najbolj bremenijo bilanco NLB? Podatki so porazni, prevladujejo družbe v stečaju. Cerkveni holding Zvon Ena v stečaju ima do NLB za 115 milijonov evrov dolga, ki je po tem viru zavarovan z le 35 milijoni evrov premoženja. Ajdovska gradbena družba Primorje v stečaju je NLB dolžna sto milijonov evrov, zavarovanih je le polovica. Družba T-2, ki tudi spada v bankrotirano finančno omrežje mariborske nadškofije in je v prisilni poravnavi, je NLB dolžna 88 milijonov evrov, po podatkih iz omenjenega poročila zavarovanih z le dvema milijonoma evrov.

Med večjimi »slabimi« dolžniki naše največje banke so še družbe Vegrad AM (88 milijonov dolga, za 55 milijonov evrov zavarovanj), Vegrad (47 milijonov evrov posojil, 20 milijonov evrov zavarovanj), GPG Inženiring (63 milijonov dolga, 58 milijonov evrov zavarovanj), Grep, ki je gradil Stožice (47 milijonov evrov dolga, 38 milijonov zavarovanj), in njegov solastnik Energoplan (52 milijonov evrov dolga zavarovanih s 35 milijoni evrov). Med »slabimi« dolžniki NLB, ki jih navaja poročilo, so še Viator Vektor, Poteza naložbe in Maksima Holding itd.

V NLB je po poročilu Banke Slovenije za dve milijardi 90 milijonov tveganih oziroma slabih posojil, ki so bila očitno le delno zavarovana.

Prav tako so v javnost prišli podatki o slabih posojilih v mariborski NKBM, ki ima po poročanju POP TV za 612 milijonov najbolj tveganih posojil. Med njimi so na vrhu spet gradbinci (Primorje, MTB, Alpos CPM), na seznamu slabih dolžnikov je spet družba T-2 (22 milijonov dolga), holding Zvon Ena (12 milijonov), Pom Invest (10 milijonov) itd.

Iz omenjenega poročila menda izhaja, da je med prejemniki slabih posojil kar šest podjetij, v katerih posojila sploh niso zavarovana: Pro Holding, Rešet Kranj, Bubnič Transport, Astra Holding, Rig in Otrino.

POP TV je še poročal, da slaba posojila neuradno preiskuje posebna preiskovalna komisija, ki jo ustanavljata policija in tožilstvo. Neuradno jo vodi tožilec Jože Kozina, ki je bil tožilec že v primeru v zadevi Merkur.