Novi bruseljski ukrepi za rast

Evropska komisija je lansirala novih 12 ukrepov predvsem za spodbujanje rasti.

Objavljeno
03. oktober 2012 21.45
regent/MLADINSKI HOTEL PUNKL
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo

Ljubljana  Gre za tako imenovani Akt za enotni trg številka dve, ki je potreben tudi zaradi nepopuščajoče krize oziroma zato, da se bo vendarle začela oživljati gospodarska rast in zmanjšala brezposelnost, še zlasti med mladimi.

Michel Barnier, evropski komisar za notranji trg in storitve je oblikovalce politik pozval: lotite se dela in zagotovite rezultate.

Med najpomembnejše, a morda potencialno tudi najspornejše sodi predlog, naj članice unije svoje železnice bolj odprejo tuji konkurenci znotraj EU, poroča STA. Bolj pa bi se naj odprl tudi pomorski in zračni promet.

Sicer pa naj bi se nova dvanajsterica ukrepov osredotočila na štiri glavne dejavnike za spodbujanje rasti, zaposlovanja in zaupanja: poleg povezovanja prometnih omrežij se izpostavlja mobilnost državljanov in podjetij, t. i. digitalno gospodarstvo in krepitev koristi za potrošnike. Sem naj bo sodilo tudi izboljšanje elektronskega plačevanja storitev in javnega naročanja, enotni evropski portal za zaposlovanje itd..

Akt za enotni trg ena, predstavljen lani aprila, še ni v celoti uresničen, akt za enotni trg dva pa je uvod v teden enotnega trga, ki bo potekal od 15. do 20. oktobra pod geslom Skupaj za novo rast.