Očitki o korupciji vznemirili Kad in Sod

Namigi predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča, da sta sklada podvržena lobijem in korupcij. 

Objavljeno
09. november 2011 18.48
Posodobljeno
09. november 2011 19.07
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo

Ljubljana – Izjava predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča v torkovi oddaji Odkrito na TVS o tem, da očitki o lobiranju in korupciji na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb niso nič v primerjavi z lobiji in vplivi, ki sta jim podvrženi Kapitalska (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod), je vznemirila pristojne v teh dveh družbah.

Na Kadu in Sodu so bili s komentarji zadržani, medtem ko je Klemenčič za Delo pojasnil, da za to izjavo ne tiči konkretna obtožba korupcije.

»Od trenutka svojega obstoja je (AUKN, op. a.) predmet izrazitih napadov o lobiranju, korupciji in tako naprej. Tudi komisija vodi določene postopke. Ampak jaz vam zagotavljam, da AUKN ni nič v primerjavi s Kadom in Sodom ter nekaterimi drugimi, ki preprosto niso v javnem diskurzu, ker so interesi takšni, da niso, in sežejo tudi do medijev,« je na Televiziji Slovenija povedal Klemenčič.

Brez konkretnih obtožb

Zanimalo nas je kakšne konkretne vplive je imel Klemenčič pri tem v mislih? Klemenčič je pojasnil, da je v oddaji Odkrito opozoril na dejstvo, da se mediji in politika glede problematike upravljanja naložb države – v primerjavi s Sodom in predvsem Kadom – primarno osredotočajo na AUKN, zato nastaja popačena slika o realnih razmerjih moči in vpliva ene ali druge institucije ter posameznikov znotraj ali v odnosu do nje. »V podmeni te izjave ni bila konkretna obtožba korupcije, ampak opozorilo na sistemska korupcijska tveganja ter nepregleden in pomanjkljiv sistem odgovornosti ter odločanja. Oboje namreč komisija ob svojem delu zaznava v upravljanju državnega premoženja. Ta tveganja so realno večja tudi zaradi omenjene 'navidezne resničnosti' in zamegljene slike o razmerjih moči. Zadnje potrjuje tudi dejstvo, da država nima niti enovitega seznama niti izdelane metodologije, po kateri bi lahko opredelili podjetja, v katerih ima država prevladujoč vpliv.« Komisija predvideva, da bo na začetku prihodnjega leta lahko podala konkretnejše ugotovitve glede pomanjkljivosti sistema odgovornosti, transparentnosti in odpravljanja korupcijskih tveganj v sistemu upravljanja podjetij, v katerih ima država prevladujoč vpliv.

Zavarovalnica pod lupo

Na vprašanje, ali v zvezi s Kadom ali Sodom komisija vodi kakšne postopke zaradi suma korupcije, so na komisiji odgovorili, da lahko potrdijo, da na omenjenem vsebinskem področju vodijo določene postopke, »ki pa jih – ker še niso končani – ne moremo niti komentirati niti posredovati podrobnejših vsebinskih podatkov«.

V Delu smo septembra že razkrili, da komisija proučuje primer nastajanja Modre zavarovalnice, ki jo je pred kratkim ustanovil Kad, kar so nam na komisiji tudi potrdili, vendar o podrobnostih primera niso hoteli govoriti. Ob Modro zavarovalnico se je sicer pred tem v poslanskem vprašanju obregnil poslanec Zmago Jelinčič (SNS) in izrazil pričakovanje, da bo protikorupcijska komisija preverila postopek imenovanja Boruta Jamnika za predsednika uprave Modre zavarovalnice. Jelinčiča je zmotilo predvsem to, da je predsednik nadzornega sveta zavarovalnice Bachtiar Djalil, takrat član, zdaj predsednik uprave Kada. Jelinčič pa prijave na komisijo ni podal. Strokovnjak za korporacijsko pravo dr. Marjan Kocbek je sicer ob tem izjavil, da z vidika korporacijskega prava s tem ni nič narobe.

Kuntarič pričakuje pojasnila

Direktor Soda Tomaž Kuntarič je Klemenčičeve namige o Sodu odločno zavrnil. Pred dajanjem nadaljnjih komentarjev pa hoče izjavo razjasniti s komisijo. »Nismo seznanjeni, da bi komisija glede Soda vodila kakršne koli postopke, če pa obstajajo sumi korupcije, naj se to čim prej razjasni,« je dejal.

Borut Jamnik, ki je do nedavnega vodil Kad, in njegov naslednik Bachtiar Djalil, Klemenčičeve izjave nista hotela komentirati. Na Kadu sicer uradno niso seznanjeni, da bi komisija glede Kada vodila še kakšne druge postopke zaradi suma korupcije.