Odškodnine za zemljišča ostajajo

Koalicijske stranke pri vloženi noveli zakona o kmetijskih zemljiščih ne bodo vztrajale pri popolni odpravi odškodnin.

Objavljeno
14. junij 2012 22.20
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana – Koalicijske stranke so si, kot kaže, premislile in pri vloženi noveli zakona o kmetijskih zemljiščih ne bodo vztrajale pri popolni odpravi odškodnin za spremembo namembnosti. Ta bi omogočila nadaljnjo pozidavo obdelovalne zemlje.

Po besedah ministra Franca Bogoviča iz koalicijske SLS, ki je ukinjanju odškodnin ves čas nasprotovala, naj bi obveljal dogovor znotraj koalicijskih strank (nazadnje z največjo SDS). Po njem bi (z vloženim amandmajem) odškodnine ostale, a bi bile nižje, kot so zdaj, odmerjali pa bi jih le za zemljišča z bonitetnim razredom 50 in več. Odškodnina za manj vredna kmetijska zemljišča se torej ne bi več obračunavala.

Tako bi bila »zmanjšana ovira pri spremembi namembnosti kmetijskih zemljišč, ki je bila zelo visoka in je povsem zaustavila nekatere sektorje v gradbeništvu«. Ob zmanjšanju nadomestila za spremembo namembnosti bi bil poenostavljen tudi obračun odškodnine glede na tloris. Tako bi, pravi minister, z zaščito najboljših obdelovalnih površin ohranili odnos do kmetijskih zemljišč. »To je zdaj tisto, kar bi z amandmajem k predlagani noveli lahko dosegli že ob sprejetju zakona na julijski seji.« Minister je že za september napovedal nekoliko celovitejšo spremembo zakona o kmetijskih zemljiščih.