Oktobra v Sloveniji 0,7-odstotna inflacija

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin oktobra zvišale. Podražili so se tudi tobačni izdelki, sadje in gorivo.

Objavljeno
28. oktober 2011 10.42
Posodobljeno
28. oktober 2011 10.51
Vesna Bertoncelj Popit, gospodarstvo
Vesna Bertoncelj Popit, gospodarstvo
Ljubljana - Slovenija je imela oktobra 0,7-odstotno inflacijo, kar je ob treh mesečnih deflacijah ena višjih letošnjih rasti cen. Na letni ravni to pomeni 2,7-odstotno inflacijo, v prvih desetih mesecih pa so se cene življenjskih potrebščin povečale za 1,7 odstotka. Če pa upoštevamo harmonizirane rasti cen, torej usklajene z metodologijo Evropske unije, so inflacijske rasti kar malo višje, namreč v oktobru imamo harmonizirano 0,8-odstotno inflacijo, letno pa 2,9-odstotno. K tolikšni rasti cen so po podatkih državnega statističnega urada prispevale predvsem cene blaga, saj so se cene izdelkov povečale za 1,6 odstotka, medtem ko so se storitve pocenile za dober odstotek.

Največ so na inflacijo vplivale zamenjave kolekcij oblačil in obutve v trgovinah, zaradi česar so se oblačila v povprečju podražila devet odstotkov, obutev pa za kar 15 odstotkov in te cene so k oktobrski inflaciji prispevale visokih 0,8 odstotne točke. Zaradi povečanja trošarin so se bolj podražile tudi alkoholne pijače in tobak, ki pa so vendarle k oktobrski inflaciji prispevale le 0,1 odstotne točke, prispevek cen goriv in energije je znašal 0,2 odstotne točke. Po drugi strani so se po koncu turistične sezone oktobra pocenile počitnice v paketu ter telefonske in internetne storitve.

V zadnjem letu pa so se najbolj, namreč za 5,6 odstotka, povečale cene hrane in brezalkoholnih pijač. Skoraj enako so se povečali tudi stanovanjski stroški zaradi višjih cen ogrevanja, alkoholne pijače in tobak pa so se v zadnjem letu podražili za 4,8 odstotka. Hkrati so se v zadnjem letu pocenili rekreacija, kultura in komunikacije.

Kot so poudarili v uradu za makroekonomske analize in razvoj, se večina cen življenjskih potrebščin giblje v okviru pričakovanj in so ob sorazmerno stabilnih cenah energentov v glavnem zaznamovane s skromno rastjo gospodarske aktivnosti. Izjema so cene obleke in obutve, ki so k oktobrski inflaciji prispevale več, kot so v Umarju pričakovali ob pripravi jesenske napovedi inflacije in dvakrat toliko, kot je to povprečje znašalo v vseh oktobrih v zadnjih desetih letih.