Olli Rehn zaradi težav z Italijo teži k okrepitvi EFSF

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve pričakuje, da bo način krepitve dorečen do srede novembra.

Objavljeno
07. november 2011 17.39
Posodobljeno
07. november 2011 18.06
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Bruselj - Evropska komisija je danes v strahu pred širitvijo evrske krize pospešila dogovore o krepitvi začasnega mehanizma za krepitev evra (EFSF). Komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn pričakuje, da bo način krepitve dorečen do srede novembra, poroča Francoska tiskovna agencija.

Italija je postala zelo kritična, ko so ji trgi danes znižali donose na državne obveznice na rekordno vrednost 6,45 odstotka, kar je približno toliko, kolikor so imele Grčija, Irska in Portugalska, ko so zaprosile za pomoč.

Olli Rehn je zato napovedal, da bodo pospešili vse potrebne priprave za dogovor povečanja sklada EFSF na 1000 milijard evrov ter izrazil upanje, da bodo sklep sprejeli do sredine tega meseca. Želijo si, da bi to storili brez povečevanja jamstev posameznih držav evroobmočja, je še dodal komisar. Ena opcija predvideva, da bi denar iz sklada jamčil kot garancija za dolgove držav v težavah, in bi s tem okrepil zaupanje trgov. Druga opcija pa predvideva, da bi v sklad vlagale države izven evroobmočja, kar bi trge po vsej verjetnosti prepričalo bolj kot prva opcija. A po vrhu G20 se je pokazalo, da je možnosti za to rešitev bolj malo.

Evropska komisija je danes tudi potrdila, da bo v Italijo napotila nadzornike. Ti bodo poskrbeli, da bo Berlusconijeva vlada izpolnila obveznosti, ki jih nalagajo sprejeti varčevalni ukrepi. »Bistveno je, da Italija sledi zadanim fiskalnim ciljem in zagotovi sprejem strukturnih reform, s katerimi bodo spodbudili gospodarsko rast,« je še povedal evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.