Višji DDV vznemiril dejavnosti

Obrtno-podjetniška zbornica opozarja na pripročila Evropske unije svojim članicam.

Objavljeno
05. oktober 2012 14.27
Posodobljeno
05. oktober 2012 14.33
mpi ONA - Preobrazba
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo

Višje stopnje davka na dodano vrednost, ki jih vlada po 1. januarju 2013 načrtuje za izbrane skupine blaga in storitev, so vznemirile gospodarska interesna združenja in združenja posameznih dejavnosti.

Minister za finance Janez Šušteršič je po zasedanju vlade, na kateri je pripravila proračunska izhodišča, povedal, da vlada predlaga obdavčitev s splošno, 20-odstotno stopnjo namesto z zdaj veljavne znižano, 8,5-odstotno za: hrano za domače živali, čiščenje oken in čiščenje zasebnih gospodinjstev, uporabo športnih objektov, storitve javne higiene, frizerske storitve, dobavo lončnic, sadik in rezanega cvetja ter za časopise in publicistiko.

V OZS začudeni in ogorčeni

»Včerajšnji predlog vlade glede zvišanja stopnje davka na dodano vrednost v panogah, kjer prevladuje ročno delo, je po našem mnenju neustrezen in mu zato tudi odločno nasprotujemo,« so sporočili iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Posebej opozarjajo na frizersko dejavnost in dejavnost čiščenje oken ter zasebnih gospodinjstev, ki ju je vlada Boruta Pahorja leta 2009 s spremembami in dopolnitvami zakona o davku na dodano vrednost uvrstila v skupino storitev, za katere velja znižana stopnja davka na dodano vrednost, zdaj pa jo namerava vlada Janeza Janše znova obdavčiti z višjo, splošno stopnjo davka. »Uporaba nižjih stopenj DDV v Sloveniji je bila namreč posledica priporočila Sveta evropske skupnosti državam članicam.

Znižana stopnja pri frizerskih storitvah, čiščenju oken in ostalih je bila posledica ugotovitve, da gre za delovno intenzivne dejavnosti oziroma dejavnosti, kjer je delo glavni produkcijski faktor. Po študijah Evropske komisije in po modelnih izračunih, ki jih je ta izvršila, so pozitivni učinki nižje stopnje tudi v zmanjševanju nelojalne konkurence med zavezanci ter nezavezanci, v rasti zaposlovanja v teh dejavnostih ter v finančni vzpodbudi za podjetnike z relativno majhnim prometom, da niso več opravljali dejavnosti v okviru sive ekonomije,« je povedal namestnik generalnega sekretarja OZS Pavel Sedovnik.

Po ocenah OZS je bila nižja stopnja DDV v omenjenih panogah v Sloveniji izjemno stimulativna, saj je vzpodbudila, da so dejavnost začeli posamezniki opravljati legalno in tako niso predstavljali nelojalne konkurence. Ta namreč v teh panogah že sedaj predstavlja velik problem. V OZS pričakujemo, da bo omenjeni ukrep zaradi posledičnega višanja cen povzročil zmanjšan obseg dela, zapiranje manjših poslovnih subjektov, odpuščanje delavcev ter selitev v ilegalni del opravljanja dejavnosti.


Proti nesistemskim posegom

Posegi v znižane stopnje so nepotrebni in neutemeljeni, meni tudi davčni strokovnjak Ivan Simič, član nekdanjega Fiskalnega sveta:  »Menim, da so ta povišanja davčnih stopenj nepotrebna in bodo bolj prizadela državljane z nižjimi dohodki, kot če bi povišali splošno stopnjo DDV za dve odstotni točki, ki lahko prineseta več davčnih prihodkov, kot vsa predlagana povišanja nižjih stopenj v višje stopnje.Poleg tega pa davkoplačevalci nismo seznanjeni, kakšni davčni učinki so bili doseženi z novimi obdavčitvami, ki jih je je uvedel Zujf. Brez konkretnega poročila o učinkih zadnjih sprememb, ni možno uvajati novih davkov.«

Generalni sekretar Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije Darko Končan se čudi, da se je vlada odločila za tako parcialen poseg v sistem davka na dodano vrednost, namesto da bi proučila bolj učinkovite možnosti, torej dvig splošne stopnje davka za eno ali dve odstotni točki: »Vsakršno majhno, nesistemsko poseganje v sistem davka na dodano vrednost je lahko občutljivo in ni priporočljivo, ker se začne po malem rušiti sistem. «