Pahor in obrtniki optimistični ob odprtju Mednarodnega obrtnega sejma

 Mednarodni obrtni sejem v Celju bo do 14. septembra gostil skoraj 1700 razstavljavcev iz 36 držav.

Objavljeno
07. september 2011 13.23
Posodobljeno
07. september 2011 13.23
Obrtni sejem v Celju
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Predsednik vlade Borut Pahor je na celjskem sejmišču odprl največji poslovni sejem v tem delu Evrope, že 44. Mednarodni obrtni sejem (MOS). Sejem je v zadnjih letih, ki sta jih zaznamovala recesija in počasno okrevanje svetovnega gospodarstva, utrdil vlogo dogodka, ki gospodarstvu vliva samozavest, širši gospodarski regiji, vključno z državami EU in celotne Jugovzhodne Evrope, pa optimizem.

Toda, kakor je bilo rečeno tudi ob odprtju, to vsaj Sloveniji ne bo koristilo, če ne bo doseženo politično in socialno soglasje za nujne reforme. Premier Pahor je priznal, da ga zdaj ni. Nagovor razstavljavcev in obiskovalcev je izkoristil za komentiran povzetek triletne vladavine in napoved smeri prihodnje politike Slovenije. »Glavni cilj vlade je, če mi bo dano dokončati mandat, da ostanemo v zdravem jedru evroskupine,« je dejal Borut Pahor.

Drugi pogoj je, da se v Sloveniji nadaljujejo nujne reforme. Čeprav so doslej socialni partnerji, tako sindikati kot del udeležencev na kapitalskem trgu, reforme malega dela, sive ekonomije in pokojninskega sistema preprečili z referendumi, po prepričanju predsednika vlade alternative ni. Med gospodarske dosežke vlade je Pahor uvrstil arbitražni dogovor s Hrvaško, ohranitev socialne povezanosti družbe ter proračunske spodbude za povečanje konkurenčnosti in za razvoj.

Da je na primer od 77 letošnjih zahtev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) večina že uresničenih, je priznal tudi predsednik OZS Štefan Pavlinjek. Malo gospodarstvo je doseglo, da sta vlada in parlament z zakoni za povečanje finančne discipline in z zakoni o cestnih prevozih izboljšala razmere, to jesen pa bo te zakone treba še izboljšati.

Zbornica pričakuje zlasti omejitev sive ekonomije, dela na črno, sklade za delavce v obrti in izenačitev plače podjetnika s statusom družbenika v gospodarski družbi pa tudi investicijske olajšave za samostojne podjetnike. »Razmere so se za podjetnike v zadnjih letih izboljšale, je pa na drugi strani konkurenčnost podjetniškega okolja izjemno slaba,« je dejal Pavlinjek. Dodal je, da se je število obrtnih obratov se je v Sloveniji lani zmanjšalo za 900 ali za 1,7 odstotka, kar je več kot število gospodarskih družb: »Svojo dejavnost odjavljajo predvsem uveljavljena podjetja, novi podjetniki pa so večinoma le samozaposleni in prejemniki državne pomoči.«

Udeleženci sejma iz 36 držav

V Celju se obeta osem dni živahnega dogajanja in tkanja poslovnih vezi, pri tem pa je treba poudariti, da je poslovno-prodajni sejem po svojem obsegu ogromen. Na njem se na 65.000 kvadratnih metrih razstavnih površin v 18 dvoranah in zunanjih razstavnih površinah predstavlja skoraj 1700 razstavljavcev iz 36 držav sveta.

Letošnji MOS bo še bolj mednaroden, saj so svoj obisk napovedale številne tuje delegacije. Zanje sta organizator Celjski sejem in partnerica OZS pripravila številna poslovna srečanja. Izvršna direktorica družbe Celjski sejem Breda Obrez Preskar je poudarila, da bo še več ponudbe iz tujine, daljnih in bližnjih držav, na primer Indije, Indonezije, Srbije in BiH, pa seveda na sejmu tradicionalno močnih podjetnikov iz Avstrije, Nemčije in Italije. »Na sejem se v času počasnega okrevanja gospodarstva in trgov vračajo tudi velike globalno prepoznane blagovne znamke. Naš sejem širi dobre ideje za prihodnost. Zaupanje v domače in svetovno gospodarstvo je ključno, da se bo kolesje rasti znova zavrtelo,« je poudarila.