Pametni telefoni med Slovenci izredno priljubljeni

Slovenci imajo v srednji in vzhodni Evropi največji delež pametnih telefonov.

Objavljeno
16. november 2011 11.09
Posodobljeno
16. november 2011 11.24
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Budimpešta - Delež uporabnikov, ki imajo v lasti eno od teh visoko tehnoloških naprav, znaša v Sloveniji 27,8 odstotka. Sledijo Turčija s 23,7 odstotka, Litva s 18,5 odstotka, Kazahstan s 15,7 odstotka in Hrvaška, kjer pametne telefone uporablja 15,5 odstotka prebivalstva.

Raziskavo so izvedli med letošnjim majem in julijem na vzorcu 1000 prebivalcev v vsaki od 15 držav omenjene regije.

Prav na dno lestvice držav, kjer so pametni telefoni najmanj razširjeni, so se uvrstile Slovaška (9,3 odstotka), Ukrajina (8,9 odstotka) in Romunija (8,4 odstotka).

Čeprav je med lastniki pametnih telefonov v teh državah malenkost več moških kot žensk, pa po mnenju agencije ne moremo trditi, da so te naprave izključno moške. So pa to vrsto telefonskih aparatov veliko bolj pogosto našli pri uporabnikih moškega spola v Sloveniji in na Češkem.

Dostopanje do svetovnega spleta prek lastne mobilne naprave je trend, ki gre z roko v roki s širitvijo uporabe pametnih telefonov. Tri četrtine uporabnikov pametnih telefonskih aparatov v regiji uporablja družabna omrežja za komunikacijo z drugimi.

Lastniki pametnih telefonov prispevajo 31 odstotkov prihodkov spletnih trgovcev, a agencija ob tem ugotavlja, da se pri spletnih nakupih preko pametnih telefonov vrstni red držav precej spremeni. Na prvem mestu so namreč Čehi, med katerimi več kot polovica uporabnikov pametnih telefonov oz. 53,6 odstotka nakupuje preko svetovnega spleta.

Sledijo Slovaki (48 odstotkov), Slovenci (47,8 odstotka), Estonci (40,8 odstotka) in Romuni (37,2 odstotka). Še veliko možnosti za rast spletnega nakupovanja pa je v Turčiji, Ukrajini in Kazahstanu, kjer prek spleta nakupuje največ desetina uporabnikov pametnih telefonov.