Plačevanje z evri poteka nemoteno

V Sloveniji drugi dan od uvedbe nove valute - evra. Po zagotovilih trgovcev razmere v večjih trgovskih centrih, ki so danes že odprli svoja vrata, potekajo nemoteno.

Objavljeno
02. januar 2007 15.51
Ljubljana -V Sloveniji je drugi dan od uvedbe nove valute - evra. Po zagotovilih trgovcev razmere v večjih trgovskih centrih, ki so danes že odprli svoja vrata, potekajo nemoteno. Sloveniji drugi dan od uvedbe nove valute - evra. Po zagotovilih trgovcev razmere v večjih trgovskih centrih, ki so danes že odprli svoja vrata, potekajo nemoteno. Tako v Cityparku kot v Mercatorju v Ljubljani nimajo večjih problemov z evri in so z bankovci in kovanci dobro oskrbljeni. Tudi cene so že ustrezno spremenjene, tako da do večjih zapletov ne prihaja.

Največ plačil je v tolarjih

Po besedah vodje profitnega centra Interspar Mihe Košaka so z današnjim obiskom zadovoljni, čeprav ni takšne gneče, kot je bila pred novim letom. Največ plačil je v tolarjih, plačila z evri so bolj redka. Kot pravi, kakšnih večjih problemov ni. "Tudi ni prišlo do tega, česar smo se kar malo bali, da bi prišli ljudje z večjimi vsotami tolarjev in kupovali škatlice cigaret zato, da bi dobili nazaj evre," je Košak še dodal.

Tudi zaposleni so zadovoljni s potekom dela. Kot sta povedali blagajničarki trgovine Spar v Cityparku Mateja Kreže in Nataša Kovač, je bankovcev dovolj, imajo pa tudi rezervo kovancev, tako da lahko pokličejo, če jih zmanjka. Evri jim ne delajo problemov, saj imajo vse potrebno na računalnikih. Kot pa opažata, se tudi ljudje z evri kar dobro znajdejo.

Isto stanje je tudi v trgovini H&M in kavarni Santana v Cityparku. Kot pa je dodala lastnica Santane Mica Bricelj, zaposleni danes delajo počasneje, tako da se stranke lahko mirno prepričajo, da so jim vrnili prav.

Do zapletov ne prihaja niti v Mercatorjevih trgovinah. Po besedah vodje Hipermarketa Mercator Andreja Cvetka potekajo nakupi normalno. Tako je zadeva zelo dobro stekla in nimajo nobenih težav. Tudi evrske gotovine imajo dovolj, saj so se na novo valuto dobro pripravili, je Cvetko še dodal.

Na vprašanje, kaj jih je danes prineslo po nakupih, pa je večina kupcev v Cityparku odgovorila, da nuja, saj je bila pred novim letom gneča prevelika in so se odločili, da nakupe raje opravijo danes. Tako jim evri ne predstavljajo nekega hudega problema, kot tudi ne radovednosti.