Plačila položnic po novem

Če še niste, boste te dni v poštne nabiralnike začeli prejemati prve položnice za telefon, elektriko, ogrevanje itn., ki se bodo od tistih, na katere smo bili navajeni do zdaj, nekoliko razlikovale.

Objavljeno
20. december 2006 07.00
Ljubljana - Če še niste, boste te dni v poštne nabiralnike začeli prejemati prve položnice za telefon, elektriko, ogrevanje itn., ki se bodo od tistih, na katere smo bili navajeni do zdaj, nekoliko razlikovale. Banke so namreč s prehodom na evro oblikovale nove obrazce plačilnega prometa – drugačne bodo tako posebne položnice kot tudi plačilni nalogi in posebne nakaznice.

Novi obrazci bodo veljali od 1. januarja. To pomeni, da podjetja, ki izstavijo posebne položnice z rokom plačila do konca leta, to naredijo še na stari položnici (PP 01), pri kateri smo že vajeni, da so na njej poleg tolarskih zneskov navedeni tudi evrski. Če boste plačilni rok zamudili, tako položnico še vedno lahko poravnate do konca januarja, po 1. februarju pa to ne bo več mogoče. Položnice, ki jih bo treba poravnati po novem letu, morajo biti izdane na novem obrazcu (PP 02), ne glede na to, ali jih bo na primer telefonski operater uporabnikom poslal že decembra.

Posebne nakaznice, ki so izpolnjene v tolarjih, unovčite do konca leta, sicer boste morali pri izdajatelju zahtevati novo posebno nakaznico, izdano v evrih.

Več si preberite v sredini tiskani izdaji Dela!