Pobuda za oživitev pripravništva

Na ZSSS samo deset delovnih mest za diplomante bolonjskega sistema.

Objavljeno
11. november 2011 17.47
Posodobljeno
11. november 2011 17.47
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo

Ljubljana - Ta teden je bilo na zavodu za zaposlovanje skupno le 10 prostih delovnih mest za bolonjske diplomante na vseh stopnjah izobraževanja. Podatki so alarmantni in kažejo na težko zaposljivost mladih, ki zaključijo proces bolonjskega sistema izobraževanja. Sindikati so zato pozvali pristojna ministrstva in delodajalce naj se čimprej uskladijo, da bi lahko začeli reševati problem tudi s pomočjo ponovne uvedbe pripravništva. Kot so poudarili, bi moral biti sistem po novem narejen tako, da bi pripravnikom zagotavljal dostojno plačilo (plača pripravnikov po zakonu znaša najmanj 70 odstotkov osnovne plače za delovno mesto oziroma za vrsto dela za katero je sklenil pogodbo o zaposlitvi) in dostojne delovne pogoje.

Danes so zato na ZSSS predstavili listino o pripravništvu, ki jo je pripravil evropski mladinski forum in v kateri pozivajo vse vpletene, da oblikujejo kodeks, ki bo opredeljeval minimalno plačo pripravnikov ter pogoje, da se pripravništvo vključi v kolektivne pogodbe. Sindikati podpirajo sistem, ki ne bo imel za cilj le pocenitev stroškov dela za delodajalce ampak bo to mladim tudi odskočna deska za zaposlitev. Njihova prizadevanja bodo šla v smeri vzpostavitve takšnega sistema pripravništva, ki za cilj ne bo imel le pocenitve dela ampak bo odskočna deska za zaposlitev mladih.

Institut pripravništva, ki je v preteklosti že deloval je v praksi skorajda izginil, določa ga le še sedem kolektivnih pogodb posameznih dejavnosti. Ena teh je socialno varstvo, čeprav se morajo študenti sami organizirati, da dobijo pripravniška mesta, ker je za izvajanje programa zmanjkalo denarja.

Kot pravi Goran Lukič iz ZSSS je bilo do leta 2003, ko je bilo pripravništvo v razmahu tudi veliko zlorab delodajalcev, ki so ta insititut uporabljali za to, da so prišli do poceni delovne sile. »Vendar moramo v tem trenutku vsi narediti korak naprej in pozabiti na očitke, saj gre za usodo nekaj generacij mladih, ki jih čaka težka pot do zaposlitve.«

Delodajalci prizadevanja sindikata podpirajo. Kot je povedal generalni sekretar združenja Jože smole bi bil potreben temeljit premislek, kdo bo ta proces financiral in kdo ter na kakšen način bo usposabljal mentorje. Delodajalci opozarjajo na nekatere napake iz preteklosti, ko je bilo pripravništvo samo sebi namen in so pripravniki eno leto »kuhali kavo«.