Pobuda za uvedbo novih evro bankovcev

Goriški podjetnik Valentin Stefanovič je javnosti predstavil pobudo za uvedbo bankovcev za en in dva evra. peticijo je objavil na spletu.

Objavljeno
15. januar 2007 16.52
Nova Gorica - Na dan, ko je v Sloveniji kot edino zakonito plačilno sredstvo začel veljati evro, je podjetnik Valentin Stefanovič iz Vogrskega na Goriškem javnosti predstavil pobudo za uvedbo bankovcev za en in dva evra. Peticijo, ki jo je objavil na spletni strani www.1eurobanknote.org, je slabem tednu podpisalo 180 podpornikov, podpise pa namerava zbirati tudi v tujini in jih v naslednjih mesecih predati Evropski centralni banki, je Stefanovič.

Evropska centralna banka mora čim prej začeti postopek za izdajo bankovcev za en in dva evra, saj je tak ukrep zaradi rasti vrednosti evra, krepitve zaupanja vanj in zmanjševanje občutka manjvrednosti ter za zaustavitev rasti cen nujen, se glasi Stefanovičeva peticija. Banka naj preuči tudi možnosti za izboljšanje kakovosti bankovcev, kot so večja trpežnost, boljša zaščita in označbe v Braillovi pisavi, je še zapisal v peticijo.

Z neupravičenim zaokroževanjem na 10 centov (navzgor), zaradi česar bodo kovanci za en, dva in pet centov kmalu nepotrebni, ter skritimi podražitvami je evro "tleča žerjavica" v Franciji, Italiji in Nemčiji, je prepričan Stefanovič. Opozarja tudi na težave z unovčevanjem evrskih bankovcev z višjimi zneski, medtem ko bodo kovanci za en in dva evra kmalu postali drobiž, kar bo povod za nove upravičene podražitve. "Z izdajo bankovcev za en in dva evra bi zato osnovni enoti evropskega denarja vrnili vso čast, ki ji pripada," je poudaril.

Stefanovič priznava, da pobuda za uvedbo bankovcev za en in dva evra ni nova. "Podobne pobude so pred leti sprožile različne telesa Evropske unije, med drugim jo je leta 2005 podpisalo tudi 372 poslancev evropskega parlamenta, a je banka ostala neomajna. Če bo zahteva prišla s strani civilne družbe, podpisalo pa jo bo veliko državljanov Evrope, bi lahko prepričali Evropsko centralno banko. Ta bi nove bankovce lahko izdala v slabem letu," je poudaril.

V šestih dneh je peticijo podpisalo 180 oseb, a bi jih bilo več, če ne bi nekdo konec tedna vdrl na spletno stran, do konca tedna pa naj bi se število podpisnikov povečalo na 1000, je pojasnil Stefanovič. Peticijo pa želi prevesti tudi v druge jezike, tako da se ji bi lahko pridružilo čim več Evropejcev. Sicer je Stefanovič po lastnih besedah stike že navezal z organizacijami za varstvo potrošnikov v Italiji.

Kot je še pojasnil, bo Evropska centralna banka kot glavni argument proti zahtevi najverjetneje navedla, da je tiskanje bankovcev drago, hkrati pa je njihova življenjska doba kratka. To težavo bi lahko rešili, s tiskanjem bankovcev na polimerno folijo, je rešitev ponudil Stefanovič.