Podatki o lastnikih nepremičnin ne smejo biti javno objavljeni

Ustavno sodišče razveljavilo določbi 1. in 2. odstavka 114. člena zakona o evidentiranju nepremičnin.

Objavljeno
10. oktober 2012 14.59
CRICKET-ENG-RSA
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ustavno sodišče RS je razveljavilo določbi 1. in 2. odstavka 114. člena zakona o evidentiranju nepremičnin, kolikor določata javnost zemljiškega katastra in katastra stavb v delu, ki se nanaša na podatke o lastniku, če gre za fizično osebo, je sporočila Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

S tem je sodišče pritrdilo njenemu stališču, da podatki o lastnikih nepremičnin, če so ti fizične osebe, sodijo med varovane osebne podatke, ki ne smejo biti javno objavljeni.

Ustavno sodišče je tudi jasno izrazilo stališče, da četudi so osebni podatki določeni za javne za določen namen (kot so v zemljiški knjigi), to ne pomeni absolutne javnosti teh podatkov in ne dopušča njihove nadaljnje obdelave za kakršenkoli namen.

Geodetska uprava RS (Gurs) je sicer že januarja skladno z začasno odločbo informacijske pooblaščenke na svoji spletni strani umaknila podatke o fizičnih osebah, ki so lastniki nepremičnin.

Konec leta 2011 je GURS namreč na svoji spletni strani uporabnikom omogočil vpogled v tržno vrednost nepremičnin. Portal se je zaradi velika števila obiskov sesul. Radovedni Slovenci so v petnajstih dneh preverili vrednost 1,6 milijona nepremičninam.