Podizvajalci dokumentacijo odnesli v Bruselj

Neplačani podizvajalci so v Bruslju oddali prijavo za ugotovitev nepravilnosti pri gradnji avtocest.

Objavljeno
03. november 2011 08.18
Posodobljeno
03. november 2011 08.54
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana – Neplačani podizvajalci v projektu gradnje slovenskih avtocest so v ponedeljek odnesli dokumentacijo na evropske ustanove v Bruslju.

Tako kot je pred mesecem napovedal predsednik Društva podizvajalcev Mirko Požar so prijavo oddali evropskim nadzornim organom za začetek postopkov za ugotovitev morebitnih nepravilnosti pri gradnji avtocest.

Prijavili so nepravilnosti pri izvajanju operativnega programa Razvoj okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007–2013, financiranega iz kohezijskih sredstev, in prijavo naslovili na direktorat za reginalno politiko, evropski urad za boj proti goljufijam, komisarja za promet, evropsko računsko sodišče ter predsednika evropske komisije Joséja Manuela Barrosa in Ollija Rehna komisarja za ekonomske in monetarne zadeve. Po besedah Mirka Požarja bo šla dokumentcija, ki je precej obsežna, v proceduro v skladu s postopki omenjenih bruseljskih organov, a je težko verjeti, da bi že letos dobili kakšen odgovor.

Spomnimo, da so podizvajalci, ki jim Dars ni poplačal devet milijonov evrov za opravljena dela pri gradnji avtocest in na svoje težave opozarjajo že od začetka leta, zavrnili vladno pobudo za arbitražno reševanje posameznih zahtevkov, medtem ko so sami predlagali ustanovitev strokovne komisije, ki bi jo sestavljali predstavniki vlade, Darsa, AUKN, Družbe za razvoj infrastrukture in podizvajalcev, ki bi skupaj pregledali vse zahtevke za plačilo in presodili o upravičenosti vsakega posebej. Ta predlog ni bil sprejet. V društvu pa so prepričani, da obstaja več pravnih podlag, po katerih je Dars dolžan podizvajalcem plačati opravljeno delo pri gradnji avtocest.