Podjetja zmanjšujejo sredstva za varčevanje zaposlenih

V drugem pokojninskem stebru varčuje blizu 540 tisoč zaposlenih, mesečne premije so manj kot 40 evrov.

Objavljeno
24. september 2012 14.51
Posodobljeno
24. september 2012 18.15
SLOVENIJA,LJUBLJANA 10.09.2009.VARCEVANJE ZA FT.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO/
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Nekatera podjetja so zaradi slabih gospodarskih razmer zmanjšala mesečni prispevek svojim zaposlenim pri varčevanju v drugem pokojninskem stebru, druga so vplačevanje pri ponudnikih prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja začasno ustavila, nekatera pa sploh ne vplačujejo več. Posamezniki lahko v tem primeru sami povečajo znesek vplačila, ponudniki pa pravijo, da se zaposleni za to ponavadi ne odločajo.

Za izstop iz varčevanja se je po desetih letih odločilo precej zavarovancev, med najpogostejšimi razlogi pa je reševanje trenutnih finančnih težav.

  • Sprašujemo vas, ali ste dvignili privarčevani denar iz drugega pokojninskega stebra, ko je bilo to možno?
  • Ali vaše podjetje še vedno vplačuje prispevke v drugi pokojninski steber? Ali pa je kriza vplivala tudi na tem področju?
  • Kaj ste storili, če ste ugotovili, da je podjetje zmanjšalo plačilo prispevkov? Ste se odločili za kakšno drugo obliko varčevanja?
  • Katere oblike varčevanja za prijetnejše življenje po upokojitvi so vam najbližje?

Med predlaganimi spremembami pokojninske zakonodaje je možnost, da upravljavci prilagajajo naložbeno politiko varčevalca glede na njegovo starost. S tem naj bi ta oblika varčevanja postala zanimivejša za vse generacije. Po novem tudi ni predvidena možnost izstopa iz varčevanja pred upokojitvijo, izplačilo sredstev pa bo možno samo v obliki rent.

  • Kakšen se vam zdi ta predlog?