Podražitve elektrike voda na mlin cenejšim konkurentom

Gen-I je v zadnjih mesecih pridobil 11.000 novih povpraševanj, 
a vsem še ne dobavlja. Povprečni porabnik porabi 3500 kilovatnih ur na leto

Objavljeno
02. avgust 2011 18.55
Posodobljeno
02. avgust 2011 18.55
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana – Podražitve elektrike za gospodinjstva štirih dobaviteljev – Elektro Maribor, Elektro Ljubljana, Elektro Celje, od ponedeljka pa tudi Elektro Primorska – so voda na mlin cenejšim konkurentom.

Ti so se zavezali, da do konca junija prihodnje leto cen ne bodo spreminjali, zaradi česar, kot pravijo, pridobivajo nove odjemalce, ki zapuščajo doseganje dobavitelje. Čeprav imata oba konkurenčna ponudnika skupaj le deset odstotkov odjemalcev Elektra Ljubljana, ki električno energijo dobavlja približno 300.000 potrošnikom, pa, kot pravita, čutijo vpliv podražitev drugih dobaviteljev.

»Kot dobavitelj, ki je vzpostavil konkurenco na trgu električne energije, smo tega seveda veseli, saj to pomeni, da lahko gospodinjski odjemalci prosto izbirajo dobavitelja,« je dejala vodja službe za stike z odjemalci pri Gen-I Majda Volk.

Gen-I, ki dobavlja dobrim 22.000 gospodinjskim odjemalcem, je po njenih besedah v zadnjih treh mesecih pridobil malo več kot 11.000 novih povpraševanj. Za zdaj vsem tem elektrike še ne dobavlja, ker so nekateri še v postopku zamenjave dobavitelja.

Tudi v Petrolu, ki je na trgu z električno energijo prisoten od lani, pravijo, da se jim je število odjemalcev od potrditve zaveze Zvezi potrošnikov Slovenije precej povečalo. Trend novih odjemalcev je po objavi zaveze večji kot pred tem, je povedal Žiga Fišer iz Petrolove službe za odnose z javnostjo. Petrol skupaj s Petrolom Energetiko dobavlja elektriko 10.000 odjemalcem in je presegel cilj enoodstotnega deleža, ki si ga je zastavil za lani. Koliko novih porabnikov so našteli v zadnjih mesecih, pa nočejo izdati.

Povprečni porabnik porabi 3500 kilovatnih ur na leto (od tega 1300 kilovatnih ur v nižji tarifi). Po podatkih Agencije RS za energijo najceneje prodaja elektriko Gen-I, pri katerem bi 3500 kilovatnih ur pri sedmih kilovatih moči stalo 481,19 evra. Drugi je Petrol, ki je na leto 0,42 evra dražji, sledi Elektro Gorenjska (na leto 0,69 evra dražji), četrti je Elektro Celje (9,90 evra dražji), peti je Elektro Maribor (31,67), šesti je Elektro Primorska (34,41) in sedmi Elektro Ljubljana (67,78 evra dražji).

Seveda je višina računa za elektriko odvisna tudi od tega, kako jo (po)rabimo. Razdelitev porabe po namenih je pokazala, da se je v gospodinjstvih leta 2009 največ električne energije porabilo za velike gospodinjske aparate (hladilniki in zamrzovalniki, pralni, sušilni in pomivalni stroji ter pečice in mikrovalovne pečice), in sicer tisoč gigavatnih ur ali 32 odstotkov.

Za ogrevanje sanitarne vode se je porabilo malo več kot 600 gigavatnih ur (19 odstotkov), za ogrevanje prostorov pa 350 gigavatnih ur (11 odstotkov). Poraba električne energije za osebne računalnike in televizijske sprejemnike je znašala 290 gigavatnih ur, za razsvetljavo pa 280 gigavatnih ur (oboje po devet odstotkov).