Pokojninska reforma pripravljena

Po neuradnih informacijah je predlog pokojninske reforme, ki ga je spomladi napovedala vlada, že pripravljen. Predvideva nekaj različnih modelov in rešitev, ki so za zdaj še skrbno varovana skrivnost.

Objavljeno
09. september 2009 22.29
Za letni dodatek višje pokojnine
Mario Belovič, Tanja Starič
Mario Belovič, Tanja Starič
Ljubljana - Po neuradnih informacijah je predlog pokojninske reforme, ki ga je spomladi napovedala vlada, že pripravljen. Predvideva nekaj različnih modelov in rešitev, ki so za zdaj še skrbno varovana skrivnost. Peter Pogačar z ministrstva za delo, ki vodi skupino za pripravo sprememb pokojninskega sistema, nam je povedal: »Predlog pokojninske reforme je v grobem pripravljen, v javno razpravo pa ga bomo ponudili konec meseca. Vsebuje več različic za doseganje dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema, posamezne rešitve pa skupina še usklajuje.«

Eden od modelov je, po naših informacijah, pripravljen po vzoru švedskega pokojninskega sistema, ki ga sestavljajo trije stebri. Prvi je obvezno pokojninsko zavarovanje, v katero so vključeni vsi prebivalci, ki prejemajo dohodek, drugi steber je poklicno pokojninsko zavarovanje, ki deluje kot sistem vnaprej določenih prispevkov, ki jih plačuje delodajalec. Tretji steber predstavlja individualno varčevanje posameznika na banki, zavarovalnici ali v investicijskih skladih.

Pripravljavci so se v eni od različic zgledovali tudi po švicarskem modelu, po katerem se pokojnine polovično usklajujejo z rastjo plač in inflacijo, kar pomeni de facto počasnejšo rast pokojnin in zmanjšuje prihodnje finančno breme. Zagovorniki ostrejših sprememb predlagajo izenačitev starostne meje za upokojitev za ženske in moške, ki pa se zaradi nedavnih polemik skoraj zagotovo ne bi dvignila na 65 let; morda bi lahko dosegli soglasje o dvigu na 63 let. Po naših informacijah ima sicer več podpore predlog, po katerem dvig starostne meje ni predviden, pač pa naj bi se zaostril sistem bonusov in malusov. Za vsako delovno leto več od starostne meje za upokojitev bi po eni od različic lahko dobili od tri do štiri odstotke višjo pokojnino.

Javna razprava o pokojninski reformi, enem najpomembnejših projektov vlade, bo verjetno trajala nekaj mesecev. Že prihodnji teden pa se bo koalicija poskušala uskladiti o predlogu zamrznitve pokojnin v prihodnjem letu. Temu predlogu nasprotuje Desus, medtem ko druge tri koalicijske stranke menijo, da zaradi proračunskih težav drugačnih možnosti pravzaprav ni. Vendar v vladnih krogih pričakujejo, da bo četverica strank na koncu dosegla politično soglasje, če bo ob zamrznitvi vlada zaščitila tiste upokojence, ki dobivajo najnižje pokojnine.

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela