Pomoč revnim v hrani ostaja

Program pomoči v hrani, v katerem sodeluje tudi Slovenija, omogoča razdeljevanje hrane najbolj ogroženim v EU.

Objavljeno
14. november 2011 13.13
Posodobljeno
14. november 2011 13.13
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo

Bruselj, Ljubljana - Kmetijski ministri EU so po daljšem usklajevanju v Bruslju dosegli načelni dogovor o ohranitvi zdajšnje vrednosti pomoči s hrano najbolj ogroženim v EU še za prihodnji dve leti. Sredi decembra letos bodo uredbo le še formalno potrdili.

Slovenski minister za kmetijstvo Dejan Židan je povedal, da so se o ohranitvi te pomoči dogovarjali ves čas. »In ko je na našo stran pristopila še Avstrija, ki je sicer zelo jasno povedala, da bodo dali svoj glas za sprejetje uredbe, četudi oni ne koristijo programa pomoči potrebnim in imajo tudi zelo trdno stališče, da socialni program, ki ga sicer uporablja 20 držav, ni skupni program EU, smo optimistično pričakovali pozitiven politični dogovor. Ko sta potem še Nemčija in Francija predstavili svoj politični kompromisni dogovor, ki je bil sprejemljiv tudi za druge države, je bilo jasno, da bo uredba, ki jo zdaj mora pripraviti komisija, sprejeta.«

Slovenija je bila ves čas v skupini držav, ki je zagovarjala nadaljevanje te pomoči. V drugi, temu ukrepu nenaklonjeni skupini držav, so bile namreč Nemčija, Avstrija, Danska, Češka, Nizozemska, Velika Britanija in Švedska, ki zagovarjajo, da socialna politika ne more biti del skupne evropske politike. Res je, da gre za ukrep, ki je bil na začetku, v letih obilnih zalog, popolnoma navaden kmetijski ukrep, priznava slovenski minister Židan. A ker se intervencijske zaloge hitro zmanjšujejo in se na koncu izničijo, tako da se večina hrane že kupuje na prostem trgu, je bilo to za nekatere države sporno.

Program pomoči v hrani, ki ga EU izvaja od leta 1987 in v katerem sodeluje 21 držav, tudi Slovenija, omogoča razdeljevanje hrane najbolj ogroženim v EU. Zdaj je zanj namenjenih 500 milijonov evrov in tako naj bi v skladu z doseženim kompromisom ostalo tudi prihodnji dve leti, ko bo razširjen tudi nabor hrane (s sadjem in zelenjavo, mesom in mesnimi izdelki). Slovenija v programu sodeluje od leta 2008 in je v letih 2010-2011 iz njega dobila od 2,4 do 2,6 milijona evrov iz intervencijskih zalog in prostega dokupa. Rdeči križ in Karitas sta v okviru evropskega programa pomoči razdelila 6000 ton hrane skoraj 200.000 Slovencem.