Portugalska izpolnjuje pogoje za naslednji obrok pomoči

Gre za osem milijard evrov v skupaj 78 milijard evrov pomoči, ki jih bo najverjetneje prejela decembra.

Objavljeno
16. november 2011 20.14
Posodobljeno
16. november 2011 20.14
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Bruselj - Portugalska izpolnjuje pogoje za naslednji obrok mednarodne finančne pomoči, je danes po koncu druge misije v tej državi ocenila trojka revizorjev Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Gre za osem milijard evrov v skupaj 78 milijard evrov pomoči, ki je bila dogovorjena za to državo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Če bodo poročilo trojke potrdili finančni ministri EU in izvršni odbor IMF, bo država decembra oziroma januarja dobila osem milijard evrov posojil, od tega 5,3 milijarde evrov od EU in 2,7 milijarde evrov od IMF. Naslednja misija trojke bo potekala februarja prihodnje leto.

Trojka vsako četrtletje preveri izvajanje ukrepov za javnofinančno konsolidacijo in gospodarske reforme, ki jih mora izvesti Portugalska v zameno za mednarodno finančno pomoč. V drugem četrtletnem pregledu je ocenila, da Portugalska program ukrepov izvaja dovolj dobro.

A ob tem je opozorila, da je uspeh Portugalske seveda odvisen od nadaljnjega izvajanja zahtevanih strukturnih reform, ki bodo po desetletni stagnaciji omogočile ponovno rast. Portugalska je poleg Grčije in Irske ena treh članic območja evra, ki so doslej zaprosile za pomoč.