Portugalska vlada predlaga zvišanje davkov

Ker z zvišanjem socialnih prispevkov delojemalcev niso uspeli, so se lotili zvišanja davkov.

Objavljeno
03. oktober 2012 21.23
PORTUGAL-BUDGET/
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Lizbona - Portugalska vlada je danes predstavila nov paket varčevalnih ukrepov, med katerimi so tudi višji davki na številnih področjih.

Zaradi nasprotovanja državljanov je morala Lizbona popustiti pri načrtih glede zvišanja socialnih prispevkov delojemalcev in znižanja prispevkov delodajalcev, zato ji je praktično preostalo le zvišanje davkov.

Finančni minister Vitor Gaspar je pojasnil, da bodo povprečno dohodninsko stopnjo zvišali z 9,8 na 13,2 odstotka, višji pa bodo tudi davki na kapitalski dobiček, luksuzne dobrine, tobak, finančne transakcije in nepremičnine, po poročanju dpa povzema STA.

Passos Coelho je nedavno napovedal, da bo Portugalska za spodbuditev zaposlovanja prihodnje leto socialne prispevke delojemalcev zvišala z 11 na 18 odstotkov bruto dohodka, prispevke delodajalcev pa znižala s 23,75 na 18 odstotkov. Večina državljanov je menila, da je to krivično.

EU in Mednarodni denarni sklad sta Portugalski maja lani odobrila 78 milijard evrov vredno pomoč, a je morala v zameno sprejeti stroge varčevalne ukrepe in izvesti številne reforme, ki so sprožile neodobravanje državljanov.