Poslanci bodo odločali o prevzemu milijardnih bančnih težav

O protikriznih ukrepih; slabi banki in državnem holdingu bodo poslanci razpravljali danes, v sredo in petek. 

Objavljeno
23. september 2012 22.04
 P. J., notranja politika
P. J., notranja politika
Ljubljana – Z vključitvijo ustanavljanja slabe banke na dnevni red se danes začenja septembrska seja parlamenta. O družbi za upravljanje terjatev bank, v okviru katere bi deloval sklad za stabilnost bank, bodo poslanci po prvih načrtih več kot sedem ur razpravljali v petek in takrat tudi odločili o prevzemu do treh milijard nasedlih bančnih posojil, o do štirih milijardah državnih poroštev za stabilizacijo bančnega sistema in do milijarde vredni dokapitalizaciji bančnega sistema.

Podobno obsežna razprava je za sredo napovedana o ustanavljanju državnega holdinga, ki bo nadomestil agencijo za upravljanje javnih naložb (AUKN) in slovensko odškodninsko družbo (SOD), del tega holdinga pa bo postala tudi kapitalska družba (KAD).

Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank je vlada predlagala konec prejšnjega tedna, takojšnji uzakonitvi nasprotuje zgolj SD, v PS pa so predlagali le prestavitev odločanja na prihodnji teden, da bi vlada lahko uskladila poglede z Banko Slovenije in združenjem bank. Kot je ocenil Jani Möderndorfer (PS), je slabo, ker vsaka od teh institucij govori svoj jezik. Državni holding, na katerega bi prenesli tudi reševanje nasedlih bančnih posojil in premoženje podjetij, ki so ga banke zasegle, je vladna koalicija poskušala uzakoniti že julija, a so odločanje takrat preložili, ker je kazalo, da se bo zapletlo z vetom državnega sveta. Prvič v tem mandatu pa je opozicija takrat napovedala celo možnost referendumske pobude.

Na poslanska vprašanja bo premier tokrat izjemoma odgovarjal prihodnji teden in ne že danes, ker je te dni na zasedanju generalne skupščine OZN v New Yorku.