Povprečna plača najnižja v občini Osilnica

Povprečna bruto plača v državi je septembra znašala 1506,87 evra, neto 978,20 evra.

Objavljeno
15. november 2011 20.20
Posodobljeno
16. november 2011 05.00
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo

Ljubljana - Povprečna bruto plača je septembra na ravni države znašala 1506,87 evra, so sporočili državni statistiki. Najnižjo povprečno plačo je imela občina Osilnica, najvišjo Cerklje na Gorenjskem. »Ta podatek nam bolj škodi kot koristi,« prvi župan cerkljanske občine France Čebulj.

Povprečne plače so bile septembra nasploh nižje kakor avgusta. Po podatkih državnega statističnega urada je bila povprečna mesečna bruto plača za september nominalno za 1,1 odstotka nižja od povprečne bruto plače za avgust. Če upoštevamo še rast cen življenjskih potrebščin, so bila bruto izplačila septembra za 1,7 odstotka manj vredna od avgustovskih. Povprečna neto plača na mesec, torej brez obveznih dajatev, je znašala 978,20 evra. Od neto plače za avgust 2011 je bila nominalno nižja za 1,0 odstotek, če upoštevamo rast življenjskih stroškov, je bila realno nižja za 1,6 odstotka. »Septembra je bilo v primerjavi z avgustom 3,4 odstotka manj plačanih ur. To je edini vzrok za nižjo povprečno plačo, ki ga lahko jasno navedemo, glede drugih je težko ugibati, ker obstajajo različna nihanja, na primer pri izrednih in zaostalih izplačilih,« nam o možnih vzrokih za povprečno tanjše denarnice pojasnjuje statistik Darjan Petek.

V treh od 211 slovenskih občin so bile povprečne mesečne bruto plače septembra nižje od 1000 evrov: v občini Osilnica 879,65 evra, v občini Starše 935,89 evra in v občini Kostanjevica na Krki 986,06 evra. Zanimalo nas je, kako sploh najnižjo vrednost bruto plače v državi pojasnjuje župan osilniške občine Antun Volf, ki pravi: »Vzrok je zelo slabo demografsko stanje na območju naše občine, kar onemogoča normalen razvoj, saj gre za območje z največjo povprečno starostjo prebivalstva v Sloveniji, 49 oziroma 48 let. Brezposelnost v občini je višja od brezposelnosti v državi, najvišja tudi v sedmih občinah na območju Pokolpja, zato se mladi množično odseljujejo.« Upoštevati je treba še eno okoliščino, zaradi katere so povprečne plače v občini Osilnica daleč pod državnim povprečjem, pravi župan: veliko občanov hodi delat v sosednjo državo Hrvaško, kjer so plače nižje od slovenskih.

Na vrhu plačne statistike za september je bila občina Cerklje na Gorenjskem z 1863,89 evra povprečne bruto plače, Dol pri Ljubljani s 1767,51 evra in Ljubljana s 1761,76 evra. »Že kar nekaj let smo po povprečni plači večkrat na vrhu med občinami. Še višje bo povprečje plač v občini, ko se bo sem preselila še kontrola letenja. Slišati se zelo lepo, a je za nas v resnici minus. Povprečna plača je namreč eno od meril razvitosti občine, in ker smo tako med najrazvitejšimi občinami, sploh med manjšimi, je manjša naša kvota možnosti za koriščenja sredstev iz državnih javnih razpisov,« o drugi plati medalje pravi cerkljanski župan Franc Čebulj. O vzrokih za visoko povprečje pojasnjuje: »Upoštevati morate, da ima na območju občine sedež brniško letališče in prevoznik Adria Airways. Žal pa prejemniki visokih plač niso naši prebivalci, občina pa dobi delež dohodnine le od zaposlenih, ki imajo prijavljeno stalno bivališče v občini.«