Predsednik Hitachija z Janšo o možnostih gospodarskega sodelovanja

Predsednik japonske družbe Hitachi Takaši Kavamura se je v okviru obiska v Mariboru danes sestal z Janezom Janšo.

Objavljeno
04. oktober 2012 00.35
Š. P., Delo.si
Š. P., Delo.si
Maribor, 3. oktobra (STA) - Predsednik japonske družbe Hitachi Takaši Kavamura se je v okviru obiska v Mariboru danes sestal s predsednikom vlade Janezom Janšo, s katerim sta med drugim govorila o možnostih sodelovanja na gospodarskem področju. Po srečanju sta se skupaj udeležila koncerta mladih pevcev in glasbenikov iz Evrope in Japonske, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Predsednik odbora direktorjev japonske korporacije Hitachi je zadnji dan obiska v Evropski prestolnici kulture (EPK) dopoldne obiskal Ptuj. Zvečer pa se je v Mariboru udeležil Mednarodnega koncerta mladih 2012, na katerem sta nastopila tudi dva zbora iz japonske regije Tohoku, ki sta jo marca lani opustošila potres in cunami.

Pred koncertom se je Kavamura v Vetrinjskem dvoru za zaprtimi vrati sestal s premierom Janšo, podrobnosti pogovora pa niso znane. Pred novinarje je po koncertu stopil le japonski gost, ki pa je bil redkobeseden.

Kot je dejal, sta s predsednikom vlade govorila o možnem gospodarskem sodelovanju, ne pa tudi o konkretnih projektih. "V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo dobro sodelovanje na poslovnem področju," je dejal. Na vprašanje, katera področja jih zanimajo, je omenil jedrsko tehnologijo in železnice. "A nič konkretnega," je poudaril.

Znano je, da je Hitachi Nuclear Energy eden največjih ponudnikov storitev za gradnjo in opremo jedrskih elektrarn, skupaj s Siemensom pa se je potegoval tudi za projekt Teš 6, a je posel nato dobil francoski Alstom.

Glede gospodarskih razmer v Sloveniji je Kavamura ocenil, da se vse države po svetu soočajo s krizo, rešitev pa vidi v "inovacijah na vseh področjih". "Povsod so potrebne dobre inovacije," je menil.

Kavamura je Slovenijo obiskal v prvi vrsti kot predsedujoči fundaciji EU-Japan Fest, ki s sredstvi velikih japonskih podjetij skrbi za kulturne izmenjave med Evropsko unijo in Japonsko ter vsako leto sodeluje na prireditvah v okviru EPK, zaključuje STA.