Predstavil se je novi prvi mož Probanke Bogomir Kos

Konkretnih številk o tem, koliko slabih kreditov beleži banka, Bogomir Kos ni želel dati.

Objavljeno
24. september 2012 18.23
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor

Maribor - Novi predsednik mariborske Probanke Bogomir Kos je pred zahtevno nalogo; sanirati mora poslovanje banke, ki se je zaradi svoje majhnosti in slabih posojil znašla v velikih težavah.

Bogomir Kos je na mestu predsednika uprave Probanke nasledil Romano Pajenk, ki je banko vodila od njene ustanovitve pred 22 leti. Kos mora še pridobiti licenco Banke Slovenije, do takrat uradno vodi banko član uprave Vito Verstovšek. Ta je edini član uprave, ki ga nadzorni svet banke minuli teden ni razrešil; poleg Pajenkove se je morala namreč posloviti tudi njena desna roka Milana Lah.

Bogomir Kos je med drugim povedal, da bo poskušal regulatorja bančnega trga, torej Banko Slovenije, prepričati, da podaljša rok za povečanje kapitalske ustreznosti banke. Neuradno naj bi BS to zahtevala do konca leta. »Zahteve po hitrem dvigu kapitalske ustreznosti so glede na okolje neuresničljive,« je povedal Kos, ki je v Probanki kot svetovalec uprave zaposlen od leta 2006.

Čeprav Kos zatrjuje, da je poslovanje banke normalno »glede na čas, v katerem živimo«, je znano, da se je banka zaradi številnih slabih kreditov znašla v velikih težavah, zato je v dogajanje tudi posegla Banka Slovenije. Ker sedanji lastniki Probanke (največji so Medaljon, Perutnina Ptuj in Avtotehna) sami zaradi lastnih težav najverjetneje ne bodo zmogli nove dokapitalizacije, bo banka morala najti novega strateškega partnerja. To je pred letom že napovedala tudi Romana Pajenk, a ji ni uspelo.

Osnovna strategija Probanke pod njegovim vodstvom bo preživetje banke v težavnem slovenskem okolju, je povedal Kos. Usodo banke je primerjal z majhno ladjo, ki jo premetava vihar finančne krize. Morebitnih nepravilnosti nekdanje uprave (ki prek družb Profectus, Medaljon in Zlata moneta II še obvladuje petino lastništva banke) Kos ne namerava preverjati, češ da za to ni usposobljen.