»Sklad NEK ukiniti 
in ga spraviti v proračun«

Darja Radić je v imenu Zaresa poudarila, da je ta stranka vedno opozarjala na nepravilnosti v poslovanju Sklada NEK.

Objavljeno
14. november 2011 13.25
Posodobljeno
14. november 2011 13.25
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana - Zdaj kriminalisti preiskujejo le vrh ledene gore in še to na podlagi revizije poslovanja, ki jo je zahtevala Darja Radić, nekdanja ministrica za gospodarstvo. To je pravilno, vendar bi morali preiskati tudi preteklo poslovanje.

»Poslanec in nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak hoče umetno prikazati povezavo poslov Sklada NEK z Zaresom,« trdi Darja Radić. Gre za dva posla, ki jih je Sklad NEK pod vodstvom Ksenje Žnideršič Planinc sklenil konec prejšnjega in v začetku tega leta. Za devet milijonov evrov je namreč kupil obveznice Dela Prodaje in DZS, ki jih je Vizjak označil za ničvredne, vse skupaj pa pojasnil z zvezo Zaresa z Bojanom Petanom, ki obvladuje omenjeni družbi. Radićeva vztraja, da je takoj, ko je slišala za nepravilnosti, zahtevala revizijo poslovanja Sklada NEK, na tej podlagi pa kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada zdaj vodijo preiskavo.

To je druga revizija poslovanja Sklada NEK, ki jo je zahtevala Radićeva. Prva se je nanašala na poslovanje sklada med letoma 2007 in 2009, ki jo je naročila vlada zato, ker je bilo računsko sodišče zanjo prepočasno, takratnemu direktorju sklada Janku Strašku pa se je iztekal mandat. Revizija družbe BDO je po besedah Radićeve pokazala vrsto nepravilnosti, nezakonitosti in zlorab nekdanjega vodstva sklada. Sklad je v tem obdobju izvajal zelo tvegano naložbeno politiko, ki je bila v nasprotju z zakonom o omenjenem skladu, zato Strašek ni mogel biti še naprej direktor.

Vrednost naložb sklada se je leta 2008 znižala za 11,38 odstotka. »To se pri skladu preprosto ne sme zgoditi. Sklad zbira sredstva z enim samim namenom - da bo po tem, ko bo treba razgraditi nuklearno in ko bo treba zgraditi odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov, država imela dovolj denarja, da to naredi,« pravi Radićeva. Sklad pa je posloval tako, da so imeli korist le posredniki, zlasti podjetja Darija Južne, v katera je svoj denar vlagal tudi Vizjak. Maks Lavrinc, ta je marca letos odstopil z mesta člana nadzornega odbora sklada, ki upravlja 150 milijonov evrov vredno premoženje, je bil pri tem kritičen do NPU. »V konkretnem primeru je so bile v preteklem obdobju malverzacije takšnih razsežnosti, da bi morali po moji sodbi nekateri že sedeti v zaporu,« je dejal.

Ministrstvo za gospodarstvo je poskušalo razmere urediti z novim zakonom o skladu, ki bi Sklad NEK preoblikoval v javni sklad. »Spremembe niso mogle prek posavskega lobija,« ugotavlja Radićeva. Zdaj bi Sklad NEK preprosto ukinila in ga preoblikovala v proračunski sklad pod nadzorom vlade.