Prejemnice denarja EU proti varčevanju

V Bratislavi so se zbrali predsedniki vlad skupine držav članic neto prejemnic evropskega denarja.

Objavljeno
05. oktober 2012 19.36
SLOVAKIA-EU-FOC-BARROSO-SCHULZ-FICO
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Bratislava – Tik pred sklepnimi pogajanji o naslednji sedemletni finančni perspektivi EU so se v Bratislavi zbrali predsedniki vlad skupine držav članic neto prejemnic evropskega denarja in potrdili svoje nasprotovanje zmanjšanju proračuna EU, za kar si prizadeva druga, razvitejša skupina držav.

Predsednik evropske komisije Barroso je danes po sestanku povedal, da bi se morale tako prejemnice kot plačnice zavezati k enotnemu cilju, to je vzdržni gospodarski rasti. K temu po njegovem mnenju lahko pripomorejo prav evropski strukturni in kohezijski skladi, zato jih ni modro zmanjševati.

Barroso je države pozval k skupnemu političnemu sporazumu: neto plačnice naj se zavežejo k nadaljnji finančni podpori manj razvitih držav, te pa naj v zameno sprejmejo zavezo k fiskalni konsolidaciji svojih proračunov in večjemu evropskemu nadzoru nad porabo denarja iz evropskih skladov. »Slovenija ta denar potrebuje, glede na proračun, ki ga je vlada sprejela danes.

In to ne samo v prihodnjih dveh letih, ampak vse do sredine desetletja, saj bo to eden glavnih investicijskih virov za gospodarsko rast,« je po sestanku v Bratislavi povedal predsednik vlade Janez Janša.