Presenečenje: nova stanovanja lani precej dražja

Vse vrste rabljenih stanovanjskih nepremičnin so se v zadnjem kvartalu pocenile, vsi stroški bivanja pa povečali.

Objavljeno
06. marec 2012 20.05
Vesna Bertoncelj Popit, Božena Križnik,gospodarstvo
Vesna Bertoncelj Popit, Božena Križnik,gospodarstvo
Ljubljana – Podatke o cenah stanovanj v tretjem četrtletju lani je končno objavil še državni statistični urad. Ugotavlja, da so se stanovanja rahlo pocenila. A povprečje je varljivo, saj so se novozgrajena stanovanja občutno podražila, stara pa pocenila. Vztrajno so se povečevali tudi stroški bivanja.

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v zadnjem četrtletju lani povprečno 0,5 odstotka nižje kot v tretjem četrtletju, ugotavlja statistika. Trend gre vštric z ugotovitvami geodetov v evidenci trga nepremičnin, a šele statistični urad razkriva, da eno velja za stara, drugo za nova stanovanja: zadnja so se v omenjenem obdobju v primerjavi s predhodnim četrtletjem podražila za 2,8 odstotka, v vsem letu 2011 glede na povprečje leta 2010 pa za kar 5,2 odstotka. »Ta rast je glede na veliko zalogo neprodanih novih stanovanj in glede na krizne razmere v gradbenem sektorju nepričakovana. Povprečne cene novih stanovanj so bile leta 2011 nominalno le 9,2 odstotne točke nižje kot v rekordnem letu 2008,« pojasnjuje Surs.

Podjetja iz statističnega poročevalskega vzorca so prodala 193 novih stanovanj. To je malo, le polovico transakcij iz zadnjega četrtletja 2010. V vsem letu 2011 pa je bilo prodanih skoraj 30 odstotkov manj novih stanovanj kot leta 2010. Skromno zanimanje je posledica visokih cen, saj kupujejo v glavnem le premožnejši sloji. Največ stanovanj je bilo prodanih v Osrednjeslovenski statistični regiji.

V nasprotju z novogradnjami so pri rabljenih stanovanjih cene v zadnjem kvartalu lanskega leta spet – padle, in sicer glede na tretje četrtletje za 2,4 odstotka. Pocenile so se vse vrste rabljenih stanovanjskih nepremičnin, od tega nadpovprečno stare družinske hiše, najbolj pa v Ljubljani. Število prodaj se je – razumljivo – povečalo.

Vsi stroški navzgor

Ob tem, da cenovni trendi ne sledijo pričakovanjem, se povečujejo stroški, ki so povezani s stanovanjem in bivanjem v njem, zlasti daljinsko ogrevanje.

Stanovanjski stroški, skupaj z vodo in elektriko, so bili januarja letos 4,7 odstotka višji kot januarja lani, stanovanjska oprema pa se je v tem času podražila za 1,3 odstotka, kar gre pripisati tudi težavam s prodajo zaradi zmanjšanja gradbene dejavnosti in manjšega povpraševanja gospodinjstev. Medtem ko so se v zadnjem letu stroški komunale zelo malo povečali, cene kanalščine pa so se celo znižale, pa je precej drugače z elektriko in ogrevanjem. Ekstra lahko kurilno olje se je tako v zadnjem letu podražilo za malo več kot 19 odstotkov, zemeljski plin za ogrevanje pa je 16 odstotkov dražji, kar je v letošnji dolgi in mrzli zimi velik strošek. Štirinajst odstotkov dražja je tudi nočna tarifa za električno energijo.

Če bi upoštevali zadnjo podražitev kurilnega olja in jo primerjali z lansko marčno, bi bila podražitev 13-odstotna. Leta 2011 pa je bila povprečna cena ekstra lahkega kurilnega olja dobro četrtino višja kot leta 2010. Tudi zemeljski plin je bil v vsem lanskem letu v povprečju skoraj 13 odstotkov dražji kot leta 2010.

Če bi januarja letos kupovali sesalnik za prah, bi ga v povprečju plačali malo več kot štiri odstotke dražje kot januarja lani, malo manj kot pet odstotkov več bi vas stal oblazinjen kuhinjski stol z naslanjačem, približno toliko več bi morali odšteti tudi za nov pralni stroj. Rabljena stanovanja so se v zadnjem kvartalu lanskega leta spet pocenila.