Prispevek Slovenije v ESM bi znašal 3 milijarde €

Jutri odločitev o prihodnost evropskega mehanizma za stabilnost (ESM). Slovenska obveznost bi bila tri milijarde evrov.

Objavljeno
11. september 2012 15.06
Posodobljeno
11. september 2012 15.47
suhadolnik evri
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Jutri bodo nemški ustavni sodniki v Karlsruheju odločili, ali je mehanizem ESM, osrednja institucija za prihodnjo bitko z dolžniško krizo, v skladu z nemško ustavo. Če bi to pomenilo zeleno luč za ESM, bi Nemčija vanj vplačala 190 milijard, Slovenija pa tri milijarde evrov, poroča, avstrijski časnik Wirtschatfs Blatt.

Državni zbor je zakon o ratifikaciji pogodbe o ustanovitvi ESM, katerega namen je preprečiti nadaljnje širjenje dolžniške krize v območju skupne evropske valute, potrdil že aprila. Do zdaj je pogodbo o ESM ratificiralo 20 držav članic, ratifikacijo pa morajo poleg Nemčije potrditi še Češka, Italija, Malta, Nizozemska, Poljska in Velika Britanija.

Finančni ministri območja evra so se marca letos dogovorili, da bo območje skupne valute za zaščito pred krizo zagotovilo okoli 800 milijard evrov. Vendar pa je od tega okoli 300 milijard že namenjenih v pomoč Grčiji, Irski in Portugalski, tako da naj bi bilo sveže posojilne sposobnosti dejansko za 500 milijard.

Članice območja evra bodo morale tako najprej zagotoviti 80 milijard evrov začetnega kapitala, preostalo bo kapital na vpoklic. Sprva je bilo predvideno, da bodo države kapital vplačale v petih letnih obrokih, sedaj pa bodo države letos in prihodnje leto vplačale po dva obroka, zadnja pa v prvi polovici 2014.

Slovenija bo v stalni mehanizem za stabilnost evra vplačala 342 milijonov evrov začetnega kapitala, od tega letos 137 milijonov. Skupno bo njena obveznost skoraj tri milijarde evrov.