“Proti podražitvam naj se borijo tudi potrošniki”

Nekaj dni pred uvedbo evra je vse pripravljeno, da bo prehod na novo valuto potekal brez zapletov, je ocenil guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari.

Objavljeno
28. december 2006 20.19
Mitja Gaspari
Ljubljana - Nekaj dni pred uvedbo evra je vse pripravljeno, da bo prehod na novo valuto potekal brez zapletov, je na novinarski konferenci ob izidu knjige tržaškega ekonomista Egidija Vršaja z naslovom Slovenija v Evrolandiji ocenil guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari. Vršaj pa je menil, da lahko veliko proti podražitvam, ki se jih Slovenci najbolj bojijo, naredijo potrošniki sami.

Gaspari je sicer ocenil, da je nekaj dni pred uvedbo evra o novi valuti težko povedati kaj novega, saj je bila javnost z vsemi podrobnostmi o samem postopku prehoda na skupno evropsko valuto seznanjena že z ustrezno kampanjo. Zagotovil je, da je slovenska centralna banka zagotovila dovolj evrske gotovine, da bo mogoče zamenjati vseh 200 milijard tolarjev, kolikor znaša približna vrednost tolarske gotovine, ki jo je v vseh letih delovanja izdala Banka Slovenije.

Hkrati je povedal, da podatki Banke Slovenije kažejo na dobro pripravljenost bank in drugih pomembnejših igralcev na finančnem trgu na prehod v novo valuto. Spomnil je, da sta priprave Slovenije spremljali tudi Evropska komisija in Evropska centralna banka in nobena od teh institucij ni podala nobenih pripomb.

Vršaj: 86 odstotkov anketirancev v Sloveniji je ocenilo, da so na evro ustrezno pripravljeni

Vršaj je na drugi strani izpostavil podatke anket, v katerih je 86 odstotkov anketirancev v Sloveniji ocenilo, da so na evro ustrezno pripravljeni. Podatki tako kažejo, da edina pomembnejša skrb prebivalstva ostaja strah pred podražitvami.

Proti podražitvam pa se morajo boriti vse strani, je menil Vršaj. Država mora spoštovati maastrichtske kriterije, podjetja pa morajo vstop v območje evra in s tem povezane brezplačne transferje in globalizacijske učinke izkoristiti za izboljšanje poslovanja. Na potrošnikih pa je, da bojkotirajo storitve in se odpovejo nakupu v trgovinah, ki bodo v nasprotju z zakonodajo dvignili cene, je še menil Vršaj.

Knjigo Slovenija v Evrolandiji sta izdala Krožek za družbena vprašanja Virgil Šček in založba Mladika iz Trsta, prvič pa so jo predstavili sredi decembra v Trstu. Vršaj je v knjigi orisal potek združevanja Evropske unije, podal zgoščen pregled svetovnih monetarnih sistemov in poti do uvedbe skupne evropske valute. Predstavil je pot Slovenije od osamosvojitve do vstopa v EU in prevzema evra, na koncu pa se je posvetil tudi povezavi evra z inflacijo, s podjetji in državljani.