Prvi bančnik med blogerji »pogumen«, da prevzema NLB

Odzivi na prihod Janka Medje: Bogomir Kovač se sprašuje, ali je dovolj izkušen za spopad s težavami NLB.

Objavljeno
14. september 2012 18.06
Posodobljeno
14. september 2012 21.00
Nejc Gole, gospodarstvo, Zoran Potič, notranja politika
Nejc Gole, gospodarstvo, Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – »Prvi bančnik med blogerji ... če to ni res, mi pa kar pišite :-)« Tako Janko Medja, nov predsednik uprave NLB, piše na svojem blogu Finančne krize ni (več); drugačne razmere so stalnica. Na blogu pa ni zapisal, da je pogumen. To mu namreč priznava ekonomist Bogomir Kovač, ker je prevzel vodenje NLB.

»Vsak drug bi trikrat premislil, preden bi stopil v to. Za mlajšega menedžerja je to izziv, morda bi bili nekateri starejši bolj previdni,« meni Bogomir Kovač. Medja, ljubitelj filmov Boter, Luhrmannovega Romea in Julije ter Bessonovega Petega elementa – po Kovačevem mnenju izpolnjuje temeljne formalne pogoje za imenovanje, saj ima kot nekdanji član uprave banke UniCredit izkušnje z vodenjem. Pri tem pa ekonomist pristavlja: »Ali je dovolj izkušen in avtoritativen za spopad s težavami NLB, je veliko vprašanje. Gre za relativno mladega menedžerja, ki bo moral zlasti v nadzornem svetu imeti zelo široko oporo.«

Medja je v svojem zadnjem blogu navedel citat iz Piratov s Karibov: »Edino, kar je pomembno, je to, kar človek (lahko) naredi, in to, česar ne more narediti.« Ob tem je pripisal, da bo treba kaj narediti skupaj. Danes je naštel prednostne naloge v NLB, ki jih je Kovač ocenil za dobro izbrane: »Morda je povrnitev ugleda banki ena najbolj pomembnih. V Sloveniji smo namreč sistematično in z velikim užitkom sesuvali ugled bančnega sistema, zlasti NLB. Trenutno smo na eni najnižjih točk, za kar niso zaslužne samo dobre ali slabe poslovne odločitve vodstev bank, ampak predvsem obnašanje celotne Slovenije, od politikov do stroke, do bančnega sistema, zlasti do naše največje banke. To ni finančna katastrofa, ampak skoraj naravna katastrofa.« Upam, da se bo stara praksa odnosa do bank z novim vodstvom spremenila, sicer imamo lahko še drugo, tretjo in četrto vodstvo, pa ne bo nič pomagalo, je dodal Kovač.

Po njegovem mnenju bodo največja ovira za novega predsednika uprave NLB »nejasno definirani lastniško-strateški okviri«. Kot pojasnjuje Kovač, je država v krču in ne zna definirati svoje strategije do NLB, zato Medja ne bo imel dovolj manevrskega prostora, da bi začrtal dolgoročno strategijo za banko.

Opozicija podpira Medjo

Tudi v opoziciji so zadovoljni, da je NLB, potem ko je že decembra odstopno izjavo podal Božo Jašovič, dobila novo vodstvo. »V obdobju naše vlade smo ugotovili, da v preteklosti vodenje NLB ni bilo dobro, zato smo začeli postopke, da bi prišli do novega vodstva. Dobra novica je, da bo naša največja banka dobila novo upravo. Če pa se bo nadaljevalo z logiko razprodaje bank in premoženja slovenske države in če je nov kader usmerjen v to smer, potem je to slaba rešitev,« poudarja vodja poslanske skupine SD Janko Veber.

Poslanka Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek pa pravi: »Podpiram odločitev NS NLB, da je končno imenoval predsednika uprave s polnimi pooblastili. Pred banko so težki časi in novo vodstvo bo pred številnimi izzivi. Odgovornost za to imenovanje bo nosil nadzorni svet banke, sama pa gospodu Medji želim, da bi svoje delo dobro opravil.«