Prvi evrski šok minil mirno

Dober teden pred uvedbo evra je bil ob nakazilu decembrskih pokojnin, ki so bile tokrat še zadnjič izplačane v tolarjih, položaj v bankah videti pod nadzorom.

Objavljeno
23. december 2006 07.05
vrste pred okenci v banki
Ljubljana – Dober teden pred napovedanim nacionalnim »velikim pokom«, uvedbo evra s 1. januarjem 2007, se je včeraj, z nakazilom decembrskih pokojnin, ki so bile tokrat še zadnjič izplačane v tolarjih, zgodil simbolični pok tudi za več kot pol milijona slovenskih upokojencev. Kdor je mislil, da bomo priča navalu seniorjev in seniork na bančna okenca, v želji, da odhajajoče tolarje zamenjajo v prihajajoče evre, se je zmotil. Položaj v bankah, vsaj v Ljubljani, je bil videti pod nadzorom, gneče ni bilo.

“Pokojnine smo izplačali teden dni pred običajnim rokom, ki je sicer zadnji delovni dan v mesecu, ker kar precej upokojencev še vedno dobiva pokojnine v gotovini. Izplačali smo jih zato, ker bi morda ti ljudje prihodnji petek imeli težave pri menjavi pokojnin iz tolarjev v evre. Pokojnine so izplačane danes, časa za menjavo tolarjev v evre po fiksnem tečaju 239,64 tolarja za evro je dovolj. Prav tako bo v prvih tednih januarja dvojni obtok, dva meseca bo mogoča zamenjava tolarjev v evre brez provizije, kasneje pa bo mogoče tolarje trajno menjavati v Banki Slovenije, kovance pa do konca leta 2016,” je na novinarski konferenci povedal Žiga Lavrič, državni sekretar na ministrstvu za finance.

“V ministrstvu za delo smo imeli nekaj skrbi v zvezi z izplačilom vseh socialnih transferov preko našega ministrstva. Največja masa so dejansko upokojenci, vendar imamo tudi 380.000 otroških dodatkov, rejnine in nadomestila za brezposelne in štipendije. Od vsega tega so bile problematične le pokojnine, ker je izplačilni dan zadnji v mesecu. Drugi prejemki se izplačujejo sredi meseca in niso problematični ta mesec, ko je tolar še 'živ', niti ne bodo problematični sredi prihodnjega meseca," pa je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo Marko Štrovs. Kot je dejal, so pri pokojninah, izplačanih jih je bilo za dobrih 76 milijard tolarjev, "izbrali za državo drago različico, vendar prijazno za upokojence. To je bil za državni proračun precej hud napor. En teden pri izplačilu pokojnin pomeni zelo veliko, ker se prispevki, iz katerih se te pokojnine izplačajo, natekajo najhitreje prav v zadnjih tednih meseca. To je bil velik napor, ki smo ga zmogli, kar pomeni, da imamo tudi v pokojninskem sektorju neko rezervo,” je razložil Štrovs.

Več o tem v tiskani izdaji Dela.