Pšeničny novi dekan fakultete za uporabne poslovne in družbene študije

Viljem Pšeničny je nedavno napovedal svoj odstop z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo.

Objavljeno
04. april 2011 15.26
Posodobljeno
04. april 2011 15.26
Ka. L., Delo.si
Ka. L., Delo.si
Maribor - Kot nosilec dveh predmetov v magistrskih visokošolskih programih s fakulteto sodeluje že tri leta.

Leta 2003 je doktoriral s področja poslovodenja in organizacije, sicer pa je avtor in soavtor številnih člankov in raziskav s področja podjetništva, ustanovitelj enega izmed prvih malih podjetij v Sloveniji, svetovalec in eden od soustanoviteljev GEA Collega, ki ga je vodil devet let in bil štiri leta direktor Visoke šole za podjetništvo, so sporočili iz Dobe.

Pred prihodom na ministrstvo avgusta lani je bil od leta 2002 generalni sekretar Obrtno-podjetniške zbornice, prav s tem dejstvom pa naj bi bil povezana tudi napoved njegovega odstopa z mesta državnega sekretarja, čeprav je sam navedel zgolj osebne razloge. Kot so pojasnili na gospodarskem ministrstvu, je Pšeničny ta trenutek še vedno državni sekretar, saj ga mora razrešiti vlada.

Kot sekretar na OZS je v preteklosti igral pomembno vlogo pri sestavljanju zahtev obrtnikov do vlade, kot predstavnik ministrstva pa je bil do njih razmeroma kritičen. V začetku marca je ob predstavitvi podatka o že uresničenih zahtevah obrtnikov med drugim dejal, da bi se OZS morala "zamisliti, kaj pomeni svoje članstvo nagovarjati k državljanski nepokorščini, ob tem pa se ne držati državljanske pokorščine, h kateri smo vsi zavezani".

V javnosti so se ob napovedi odstopa sicer pojavljala tudi ugibanja o morebitnih konfliktih z ministrico Darjo Radić, v nekaterih političnih krogih pa naj bi si precej negativnih točk nakopal s predlogom, da naj upniki potopljenega gradbenega velikana SCT svoje terjatve spremenijo v lastniške deleže in tako prevzamejo podjetje Ivana Zidarja.