Pusićeva potrdila pripravljenost na vnovično vključitev Basla v pogajanja o LB

Pusićeva je ponovila, da se je Hrvaška pripravljena pogovarjati in obravnavati vse načine za rešitev spora o LB.

Objavljeno
02. oktober 2012 20.09
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Zagreb - Hrvaška je danes uradno predlagala Sloveniji, da se skupaj obrneta na Banko za mednarodne poravnave (Bis) v Baslu glede starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, so potrdili na hrvaškem zunanjem ministrstvu. O novem hrvaškem predlogu je danes za hrvaške medije govorila tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Tiskovna predstavnica hrvaške diplomacije Danijela Barišić je pred tem danes za STA napovedala, da bo hrvaška diplomacija o svojem predlogu obvestila kolege v Ljubljani.

Kot je povedala, bo Hrvaška predlagala Sloveniji, da bi državi skupaj pisali banki Bis, kot je to storil nekdanji hrvaški finančni minister Ivan Šuker leta 2010, ko je v pismu banki Bis potrdil pripravljenost Hrvaške za nadaljevanje pogajanj o LB v okviru nasledstva.

»Tokrat bi predlog poslali skupaj, Hrvaška in Slovenija, menim, da imamo priložnost,« je dejala Pusićeva v pogovoru za komercialni radijski novičarskih program Media servis.

Pusićeva je ponovila, da se je Hrvaška absolutno pripravljena pogovarjati in obravnavati vse možne načine za rešitev spora o LB.

»Vztrajali bomo samo pri tem, kot smo ves čas vztrajali, da kakršna koli rešitev vprašanja LB nima in ne more imeti nobene povezave z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo v slovenskem parlamentu,« je izjavila hrvaška zunanja ministrica.

Izrazila je še upanje, da bosta državi uspeli tokrat rešiti spor brez vpletanja EU in ZDA. »Sicer pa zdaj že vsi o tem vse vedo, če bo potrebno, pa bomo prosili za pomoč,« je za STA povedala Pusićeva.

Hrvaški radio je poročal, da bodo vnovično vključevanje banke Bis v reševanje spora uradno objavili v četrtek, na tretjem srečanju finančnih strokovnjakov Franceta Arharja in Zdravka Rogića na Bledu.

Sporazum o nasledstvu iz leta 2001 določa, da se pet držav naslednic nekdanje Jugoslavije o prevzemu jamstev za devizne hranilne vloge pogaja pod okriljem baselske Banke za mednarodne poravnave, še poroča STA.