Pusićeva: Problem z LB smo pripravljeni rešiti

Hrvaška zunanja ministrica od finančnih strokovnjakov najprej pričakuje, da predlagata rešitve.

Objavljeno
22. september 2012 17.11
Posodobljeno
22. september 2012 17.28
jsu/NLB
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Zagreb - Hrvaška je pripravljena rešiti dvostranski problem s Slovenijo glede LB, hrvaška pristopna pogodba z EU pa bo ratificirana pravočasno, da bo Hrvaška lahko 1. julija 2013 vstopila v EU, je danes v Zagrebu zatrdila hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Pusićeva je po poročanju STA poudarila, da nobena odločitev ne more biti sprejeta, dokler finančna strokovnjaka, ki sta ju za vprašanje Ljubljanske banke imenovali obe vladi, ne predlagata rešitve.

Na vprašanje, ali je Hrvaška pripravljena na popuščanje, je odgovorila, da ne gre za vprašanje popuščanja, ter spomnila, da je hrvaške varčevalce LB v začetku 90. let izplačala hrvaška država. Prihranki so bili preneseni na Hrvaško in v tem primeru se rešuje problem prenesenih prihrankov, ki nima neposrednih posledic za nekdanje varčevalce LB, temveč gre za varčevalce, ki so de facto že dobili odškodnino hrvaške države, je dejala.

Pusićeva je komentirala tudi izjavo slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, da bosta morala sama rešiti problem, če bodo izčrpane vse druge možnosti. Dejala je, da je njuna naloga rešitev »vprašanje našega evropskega partnerstva, za finančne težave pa sta bila imenovana strokovnjaka«.

Pri vprašanju, kako na zadevo gledajo v Bruslju, pa je vodja hrvaške diplomacije izrazila upanje, da državi ne bosta potrebovali tujega posredovanja oziroma posredovanja Bruslja, da bi rešili dvostranski problem.

Hrvaški spletni portal index.hr je sicer danes poročal, da so bruseljski diplomati kritični do »zdaj že uradne slovenske blokade« ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe, dokler se ne reši vprašanje LB, poroča STA.

To je že četrta blokada Hrvaške s strani njene sosede in govoriti o 172 milijonih evrov kot ceni, ki jo mora Hrvaška plačati, meče negativno luč na celoten pristopni proces, po pisanju hrvaškega portala, ki svojega vira ne navaja, opozarjajo v Bruslju.