Razprava o ukrepih za stabilnost bank v ponedeljek

DZ bo o ukrepih za stabilnost bank razpravljal po nujnem postopku. V opoziciji opozarjajo na nejasnosti.

Objavljeno
21. september 2012 15.54
suhadolnik denar
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Ljubljana - Kolegij predsednika DZ je na današnji seji sklenil, da bo državni zbor predlog zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank obravnaval po nujnem postopku.

S to točko bo tudi dopolnjen dnevni red septembrske seje DZ, ki se bo s poslanskimi vprašanji ministrom začela v ponedeljek, piše STA.

Vlada je predlog zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank v obravnavo DZ poslala v četrtek, predvideva pa ustanovitev družbe za upravljanje terjatev bank in sklada za stabilnost bank.

Na sklad se bo preneslo slabe terjatve bank, in sicer bo slabe terjatve od bank odkupoval tako, da bo izdal obveznice z državnim poroštvom. Predlog dopušča izdajanje poroštev države za prenos slabih terjatev v višini do štirih milijard evrov.

Vodja poslancev največje opozicijske stranke PS Jani Möderndorfer je opozoril, da je predlog rešitve nejasen, zato v PS na nujni postopek ne morejo pristati. Vladi je predlagal, da si vzame še nekaj časa in s strokovnimi krogi uskladi odprta vprašanja.

Tudi vodja poslanske skupine SD Janko Veber je izrazil nasprotovanje nujnemu postopku, saj želi vlada z njim po njegovi oceni onemogočiti, da bi DZ opravljal svojo nadzorstveno funkcijo. Poudaril je, da se »vse bolj utemeljuje ugotovitev, da se približuje dan organizirane kraje slovenskega premoženja, ki je še ostalo na razpolago«.

Ugovarjal jima je vodja poslanske skupine največje vladne stranke SDS Jože Tanko. Razmere v bančnem sektorju niso dobre in niso na ravni, da bi si lahko privoščili dolgotrajno razpravljanje o rešitvah, je dejal. Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj je soglašal, da gre pri vladnem predlogu za »šolski primer utemeljenosti nujnega postopka«.

Strinjal se je tudi vodja poslancev SLS Mihael Prevc, ki je izpostavil, da je bila strokovna javnost pri oblikovanju rešitev upoštevana in s predlogom seznanjena.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je opozoril, da bi se obravnava zakona v primeru rednega postopka zavlekla pozno v jesen.

Tudi poslanec DeSUS Ivan Hršak je izpostavil, da so ukrepi nujni in da časa za dolgotrajnejše razprave ni.

Kdaj bo DZ omenjeni predlog zakona obravnaval, še ni jasno, je pa kolegij predsednika DZ kljub temu danes potrdil najavo časa obravnave posameznih točk dnevnega reda septembrske seje DZ.

Ta se bo tako predvidoma začela v ponedeljek, kot običajno s poslanskimi vprašanji ministrom, nadaljevala pa v torek, med drugim z obravnavo zakona o stvarnem premoženju države.

Osrednja točka sredinega dela seje bo bržčas razprava o zakonu o Slovenskem državnem holdingu, po zaključeni zadnji točki dnevnega reda pa bo še glasovanje.

Poslanska vprašanja premieru Janezu Janši bodo poslanci zaradi njegove odsotnosti zastavljali šele 2. oktobra.