Rusija tik pred vstopom v WTO

Dokončno je Rusiji pot v WTO tlakoval kompromisni dogovor z Gruzijo glede trgovinskega statusa Abhazije in Južne Osetije.

Objavljeno
04. november 2011 10.15
Posodobljeno
04. november 2011 10.15
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Cannes/Moskva - Po skoraj dveh desetletij pogajanj je Rusija očitno tik pred vrati Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Največja svetovna država bo kot zadnje veliko svetovno gospodarstvo očitno v WTO vstopila decembra. Dokončno je Rusiji pot v organizacijo tlakoval kompromisni dogovor z Gruzijo glede trgovinskega statusa Abhazije in Južne Osetije, piše STA.

"Pričakujemo, da bomo lahko Rusijo do konca leta pozdravili kot novo članico WTO," piše v osnutku sklepne izjave voditeljev 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20), ki danes končujejo zasedanje v francoskem Cannesu.

Rusija se za vstop v WTO prizadeva že vse od leta 1993, na tej dolgi in mučni poti pa je morala odpraviti veliko nerešenih vprašanj in sporov s trgovinskimi partnericami. Moskva je pogosto poudarjala, da je vprašanje ruskega članstva v WTO preveč spolitizirano.

Nerazrešena vprašanja z ZDA je Rusija uredila že pred časom, še zadnje ovire glede podpore EU njenemu vstopu v WTO pa je odpravila oktobra. Med drugim je šlo za izvoz avtomobilskih delov iz unije v Rusijo.

Rusija je pristala na mehanizem finančnih nadomestil za tiste izvoznike avtomobilskih delov v Rusijo, ki jih bo prizadel novi režim, da bo država carinske ugodnosti ponudila le tistim avtomobilskim proizvajalcem v Rusiji, ki bodo pri sestavljanju vozil uporabljali tudi ruske sestavne dele.

Unija je od Rusije dobila tudi zagotovilo, da bodo morale evropske družbe v prihodnje plačevati nižje pristojbine ob preletu nad Sibirijo, prek katere potekajo letalske poti v Azijo. Dogovor bo unija z Rusijo sklenila v kratkem. Strani sta se dogovorili tudi glede jasnih pravil za izvoz kmetijskih in prehrambenih proizvodov v Rusijo in bolj predvidljiv ter zanesljiv režim uvoznih kvot za les.

Najpomembnejša ovira, ki jo je morala Rusija odpraviti, je bil dogovor z Gruzijo glede trgovinskega statusa separatističnih republik Abhazije in Južne Osetije. Strani naj bi se ob posredovanju Švice v četrtek po poročanju tujih tiskovnih agencij okvirno dogovorili, da bo namesto vladnih organov trgovinske tokove iz in v obe republiki nadziralo mednarodno zasebno podjetje. To bo pobiralo tudi carinske dajatve.

Abhazija in Južna Osetija sta po rusko-gruzijskem vojaškem spopadu poleti 2008 razglasili neodvisnost, ki pa jo med pomembnimi državami priznava zgolj Rusija. Gruzija in večina mednarodne skupnosti ju medtem še vedno obravnavata kot del kavkaške države.

Čeprav predsednik Južne Osetije Edvard Kokojti nasprotuje delu dogovora, da bi mednarodno podjetje igralo tudi vlogo carinske službe, so v Moskvi prepričani, da bo rusko članstvo v WTO zapečateno že ne decembrskem zasedanju sveta ministrov organizacije.

V Gruziji so bili nad dogovorom navdušeni in pri tem razglašali veliko diplomatsko zmago. Kot pravijo, je pristanek Rusije na mednarodni nadzor velik korak naprej k priznavanju "resničnih carinskih meja Gruzije".