Sanacija bank kot hazard ali nujnost

Poslanci so danes glasovali za hitro uzakonjanje ukrepov za sanacijo bančnega sistema.

Objavljeno
24. september 2012 23.19
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – O družbi za upravljanje terjatev bank, ki bo prevzela do tri milijarde nasedlih bančnih posojil, o štirih milijardah državnih poroštev in do milijarde vredni dokapitalizaciji bančnega sistema bo parlament odločal še ta teden.

Za hitro uzakonjanje ukrepov za sanacijo bančnega sistema je danes glasovalo 51 poslancev, proti jih je bilo deset. Zaradi naglice je ugovarjala le SD, češ da gre za hazard, ker ni jasno, katere slabe terjatve bodo prenesene, o prenosih pa bodo odločali kadri, ki bodo strogo politično usmerjeni ... »Ni več časa, izgubili smo tako rekoč ves prejšnji mandat, da bi teoretizirali, ali gre za hazard ali politično kadrovanje,« je odgovoril Jože Tanko (SDS). O ustanavljanju družbe za upravljanje terjatev bank, v okviru katere bi deloval sklad za stabilnost bank, bo v četrtek razpravljal odbor za finance, v petek do večera bi parlament lahko že uzakonil bančno sanacijo.

Dogajanje v bančnem sistemu je večkrat pojasnjeval finančni minister Janez Šušteršič, ko je odgovarjal na poslanska vprašanja. Trditev, da znajo banke same dobro upravljati svoje slabe naložbe, je glede na stanje v bankah, neresna; banke in njihov regulator so imeli dovolj časa, da se izkažejo, je, denimo, ocenil in dodal: »Ne mislim jih čakati še nekaj let.«

Na vprašanje, ali bodo zaradi slabega poslovanja ukrepali, pa je opozoril, da se bo tam, kjer bodo slabe terjatve prenesene na posebno družbo za opravljanje bančnih terjatev, ugotavljala odgovornost. »Ne želimo ugotavljati odgovornosti, kjer je šlo za neka normalna poslovna tveganja. Gotovo pa stanja, kot je danes, ne bi bilo, če ne bi bilo tudi nekaj ne le malomarnosti, ampak tudi namernih oškodovanj.«

Šušteršič je še povzel, da so bile uprave in nadzorniki večinoma že zamenjani, ob novih pa dogajanje v preteklosti preverja tudi posebna komisija finančnega in notranjega ministrstva, da bi olajšali delo organom pregona.