SD: državni holding je kraja stoletja

Poslanska skupina SD bo poskusila preprečiti sprejem zakona o slovenskem državnem holdingu.

Objavljeno
19. september 2012 19.55
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Poslanska skupina SD bo poskusila preprečiti sprejem zakona o slovenskem državnem holdingu, ki ga bo DZ po nujnem postopku obravnaval še ta mesec. Gre za krajo stoletja, ogroženih bo sto tisoč delovnih mest, nekaj strankarskih ljudi se bo okoristilo, opozarjajo.

Vlada z zakonom o slovenskem državnem holdingu predlaga, da se vse naložbe države združijo pod eno streho in hkrati ukine AUKN. V SD se bojijo, da se bo s tem upravljanje premoženja države omejilo na ozek krog strankarskih ljudi, poroča STA.

Holding bo namreč organiziran kot gospodarska družba in ne bo zavezan k objavi informacij javnega značaja, je danes opozoril vodja poslanske skupine SD Janko Veber. Niti javnost niti DZ ne bosta mogla dobiti informacij, kaj se dogaja z 12 do 13 milijardami našega premoženja, je dejal.

Pod okrilje holdinga se bo po predlogu preneslo naložbe države v podjetjih za proizvodnjo in distribucijo električne energije, treh ključnih bankah, največji zavarovalnici in pozavarovalnici, prav tako pa tudi telekomunikacije, luška, letališka, železniška, cestna in plinska infrastruktura kot tudi pošta in DSU.

Veber je spomnil, da vsa ta podjetja zaposlujejo sto tisoč ljudi. DZ zato zakona ne bi smel obravnavati po nujnem temveč rednem postopku.

Veber je kot pomanjkljivost izpostavil še dejstvo, da za upravo in nadzornike holdinga ni predpisan profil izobrazbe in zanje ne bodo veljale omejitve glede plač v javnem sektorju.

"Vladajoča koalicija želi očitno ponovno bogato nagraditi tiste, ki bodo sedeli v upravi holdinga," je dejal in menil, da bodo njihove plače lahko znašale 15.000 ali 20.000 evrov, kar zadostuje za to, da bodo slepo sledili interesom vlade.

»Po 20 letih želi vladajoča koalicija očitno razprodati še zadnje premoženje, ki ga imamo,« se je zbal Veber.

V SD so sicer v nasprotovanju zakona o slovenskem državnem holdingu zaenkrat osamljeni.

Nujni postopek zaradi kredibilnosti Slovenije v tujini

Na ministrstvu za finance so v odzivu na zapisali, da je poslanska skupina nanizala precej trditev, ki ne držijo. Poudarili so, da je predlog zakona dan v obravnavo po nujnem postopku, da se čim prej uredi transparentnosti obstoječega sistema upravljanja s kapitalskimi naložbami države, izgubljena kredibilnosti Slovenije v tujini in doseganja upravljanja državnih kapitalskih naložb na enem mestu.

Oblikovanje slovenskega državnega holdinga po mnenju ministrstva predstavlja institucionalno in sistemsko rešitev, ki bo omogočila pregleden umik države iz gospodarstva. »Pregleden in razdelan nabor naložb države bo omogočal lažji vstop tujih naložb na slovenski trg. Poleg tega se bo oblikoval tudi nabor naložb, ki so potrebne prestrukturiranja,« so zapisali.

Ob tem so dodali, da ne držijo navedbe, da se bo na ta način upravljanje premoženja države omejilo na ozek krog strankarskih ljudi. Nadzorni svet holdinga bo namreč imenoval DZ, pri AUKN je parlamentarna večina lahko imenovala upravo kar direktno, so dodali.