September obetaven za slovenske gradbince

Kljub najvišji mesečni rasti obsega gradbenih del v EU je Slovenija še vedno na zadnjem mestu.

Objavljeno
17. november 2011 11.58
Posodobljeno
17. november 2011 11.58
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Luxembourg - Obseg gradbenih del v območju evra se je po sezonsko prilagojenih podatkih septembra na mesečni ravni znižal za 1,3 odstotka, v EU pa za odstotek, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Slovenija je na mesečni ravni tokrat zabeležila najvišjo rast, obseg gradbenih del se je okrepil za 7,8 odstotka.

Septembra se je med državami članicami, za katere je evropski statistični urad imel podatke, obseg gradbenih del najbolj znižal v Franciji (-5,8 odstotka), Portugalski (-5,1 odstotka) in Veliki Britaniji (-2,3 odstotka). Največjo rast je poled Slovenije na prvem emstu, beležila Poljska (4,1 odstotka) in Slovaška (3,9 odstotka).

Na letni ravni se je obseg gradbenih del v državah z evrom septembra v povprečju povišal za 0,4 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 0,6 odstotka. V primerjavi s septembrom lani je rast obsega zabeležilo sedem držav, padec pa šest.

Na letni ravni se je obseg gradbenih del najbolj zvišal na Poljskem (17,1 odstotka), na Švedskem (6,3 odstotka) ter na Nizozemskem (5,2 odstotka). Največje znižanje pa je v medletni primerjavi beležila prav Slovenija (-17 odstotkov), sledili sta Bolgarija (-11,5 odstotka) in Portugalska (-10 odstotkov).