Septembra padec trgovine na drobno v območju evra, EU in Sloveniji

Obseg trgovine na drobno se je septembra glede na avgust v območju evra znižal za 0,7 odstotka.

Objavljeno
07. november 2011 11.27
Posodobljeno
07. november 2011 11.27
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Luxembourg - Obseg trgovine na drobno se je septembra glede na avgust v območju evra znižal za 0,7 odstotka, v celotni EU pa za 0,3 odstotka, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji se je obseg trgovine na drobno septembra na mesečni ravni znižal za 2,1 odstotka, kar je drugi največji padec v EU.

Na letni ravni se je obseg trgovine na drobno septembra v območju evra znižal za 1,5 odstotka, v EU pa za 0,8 odstotka. V Sloveniji se je povečal za 1,7 odstotka, piše STA.

Prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov je septembra v primerjavi z avgustom v območju evra ostala nespremenjena, medtem ko se je v celotni EU zvišala za 0,1 odstotka. Prodaja neživilskih izdelkov se je medtem v območju evra znižala za 0,8 odstotka, v EU pa za 0,9 odstotka.

Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg trgovine na drobno na mesečni ravni znižal v enajstih državah, zvišal se je v osmih in ostal nespremenjen v Estoniji in Litvi.

Na mesečni ravni se je najbolj znižal na Portugalskem (-3,7 odstotka), v Sloveniji in Španiji (-1,7 odstotka). Na mesečni ravni pa se je obseg najbolj zvišal na Poljskem (+2,4 odstotka), v Veliki Britaniji (+en odstotek) in v Latviji (+0,9 odstotka).

Prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov se je septembra na letni ravni v območju evra zmanjšala za 0,5 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 0,4 odstotka. Prodaja neživilskih izdelkov se je medtem v območju evra zmanjšala za 1,9 odstotka, v celotni EU pa za 0,8 odstotka.

Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg trgovine na drobno na letni ravni znižal v enajstih državah in se zvišal v desetih. Največji padec so zabeležili na Malti (-7,5 odstotka), Portugalskem (-6,2 odstotka) in v Španiji (-5,8 odstotka). Največjo rast pa v Litvi (+10,6 odstotka), Luksemburgu (+8,3 odstotka) in v Latviji (+8,1 odstotka).