Septembra v Sloveniji 1,1-odstotna inflacija

V primerjavi z avgustom so bile cene višje za 1,1 odstotka. Najbolj so se podražale obleka in obutev ter gostinske storitve.

Objavljeno
28. september 2012 13.02
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin septembra zvišale. V primerjavi z avgustom so bile višje za 1,1 odstotka, je danes v prvi objavi sporočil državni statistični urad. Inflacija je na letni ravni znašala 3,3 odstotka, poroča STA.

Največ, za 0,8 odstotne točke, so na mesečni ravni inflacijo zvišale nove cene v skupini obleka in obutev. Obleka se je podražila za 14,4 odstotka, obutev pa za 6,3 odstotka.

Skupno rast cen so za 0,4 odstotne točke zvišale tudi višje cene gostinskih storitev. V tej podskupini so se zaradi sprememb pri obračunavanju cen šolske prehrane podražile storitve v menzah (za 73,1 odstotka).

Podražitve naftnih derivatov so k skupni rasti cen prispevale 0,3 odstotne točke. Po 0,1 odstotne točke pa so skupno rast cen povišali še sadje, telefonske in internetne storitve ter ostale septembrske podražitve.

Pozitivno rast cen so za 0,5 odstotne točke znižale nižje cene počitnic v paketu, ki so se v povprečju pocenile za 14,4 odstotka. Na znižanje skupne rasti cen pa so po 0,1 odstotne točke prispevale še pocenitve osebnih avtomobilov ter cestnega potniškega prevoza, ki se je pocenil predvsem zaradi uvedbe splošnega subvencioniranega prevoza za dijake in študente.

V enem letu so se cene najbolj, za 8,9 odstotka, povišale v skupini gostinske in nastanitvene storitve. Sledile so skupine alkoholne pijače in tobak, izobraževanje, stanovanje, prevoz, hrana in brezalkoholne pijače, raznovrstno blago in storitve, rekreacija in kultura ter zdravje.

V enem letu pa so se cene v povprečju znižale v skupinah komunikacije, obleka in obutev ter stanovanjska oprema.

Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je bila septembra 2,7-odstotna.