SID banka izdala obveznico v tujini

Zbrana sredstva bo SID banka namenila za kreditiranje gospodarstva.

Objavljeno
27. september 2012 14.06
Posodobljeno
27. september 2012 14.15
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Slovenska izvozna in razvojna banka (SID) je uspešno zaključila izdajo enoletne obveznice na mednarodnih finančnih trgih v višini 150 milijonov evrov. Zbrana sredstva bo SID banka namenila za kreditiranje gospodarstva v skladu z zakonom o SID.

»Z odzivom vlagateljev smo zelo zadovoljni, še zlasti ker je SID banka vstopila na mednarodni kapitalski trg kot prvi slovenski izdajatelj po znižanju bonitetnih ocen Slovenije in posledično tudi SID banke,« je dejal predsednik uprave SID banke Sibil Svilan.

Izdaja obveznice je potekala v izredno zahtevnih pogojih, ki v tem času vladajo na mednarodnih finančnih trgih, zaradi česar je bilo obseg povpraševanja s strani morebitnih vlagateljev težko vnaprej predvideti.

Organizator izdaje je ena najstarejših nemških bank Berenberg Bank, Joh. Berenberg, Gossler & Co. KG, ustanovljena leta 1615, ki je obveznico ponudila omejenemu krogu vlagateljev. Kuponska obrestna mera znaša 3,42 odstotka, kar je 300 bazičnih točk nad referenčno obrestno mero, ki jo predstavlja srednja vrednost enoletne obrestne zamenjave.

Izdaja te obveznice je prva slovenska mednarodna transakcija v letošnjem letu. V transakciji je sodelovalo 30 vlagateljev, med katerimi so tako tuji (75 odstotkov) kot domači vlagatelji (25 odstotkov). Tuji vlagatelji prihajajo iz Belgije, Nemčije, Češke, Avstrije, Slovaške in Švice. Največji delež obveznice, in sicer 52 odstotkov, so kupile banke, 30 odstotkov upravljavci premoženja, 17 odstotkov zavarovalnice in pokojninski skladi, preostalo pa drugi vlagatelji.

Novo izdana obveznica bo vpisana v register pri Euroclear in bo kotirala na Drugem reguliranem trgu Dunajske borze.