Javni sektor: to je katastrofa!

Pristojni minister Žiga Turk s težo varčevalnega bremena, ki je udarilo po »njegovih« resorjih, ni zadovoljen.

Objavljeno
05. oktober 2012 11.55
Posodobljeno
05. oktober 2012 12.12
uho/PANORAMA - Balet
Mario Belovič, Anže Božič, Tina Kristan, notranja politika
Mario Belovič, Anže Božič, Tina Kristan, notranja politika

Ljubljana – Novi rez v plače javnega sektorja so odjeknili kot bomba. Dan za tem, ko je vlada v proračunu za prihodnje leto znižala plačno maso za pet odstotkov, se je izkazalo, da bodo rezi v širšem javnem sektorju predvsem v izobraževanju, kulturi, znanosti in športu verjetno precej višji.

Pristojni minister Žiga Turk - ki s težo varčevalnega bremena, ki je udarilo po »njegovih« resorjih, ni zadovoljen - se je že moral braniti pred očitki, da bodo vladni posegi ustavili delovanje institucij javnega sektorja, zavrnil pa je možnost, da bi zaradi tega odstopil: »Moja dolžnost je, da za ta področja skrbim, dokler imam možnost kaj narediti, dokler mislim, da sem lahko koristen, bom vztrajal«.

Univerza svari pred blokado

Zaposleni na univerzi, v šolstvu, v raziskovalni inštitutih in kulturnih ustanovah so na nogah, čeprav še ni dokončno jasno, kje in kolikšni bodo rezi v plače. Rektor univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik je vlado in vse, ki bodo takšen proračun za prihodnje leto podprli, opozoril, bodo za posledice morali prevzeti odgovornost. »Univerza ima v prihodnjem letu zakonsko obveznost za vpeljevanje 5. letnika in se torej lahko dogovarja samo o povečanju sredstev, na pa dodatnem zmanjševanju,« pravi Pejovnik; univerza pa je večino možnosti za zmanjšanje stroškov izčrpala že letos.

Največja izobraževalna ustanova v državi bo na to opozorila tudi na javnih posvetih, ki jih bo organizirala skupaj z ostalimi deležniki v visokem šolstvu. Po mnenju predsednika visokošolskega sindikata Slovenije Marka Marinčiča je ministrstvo z rebalansom te institucije že letos pripeljajo v blokado, študijski proces pa se pod temi pogoji ne bo mogel nemoteno odvijati.

Cankarjev dom del leta zaprt?

Znižanje mase plač v javnem sektorju se bo poznalo tudi v kulturi. V SNG Drama ocenjujejo, da bodo proračunski rezi vsekakor vplivali na načrtovanje njihovega umetniškega programa, vendar računajo, »da ob racionalnem poslovanju program v prihodnjem letu ne bo bistveno okrnjen«.

Bolj črnogledi so v Cankarjevem domu. Glede na besede resornega ministra Žige Turka menijo, da bo potrebno program za prihodnje leto radikalno spremeniti. »Če bi nam ministrstvo sofinanciranje znižalo le za 10 odstotkov, moramo na novo postaviti programska izhodišča, čeprav imamo pogodbe za leto 2013 že sklenjene. Cankarjev dom tako ne bi bil več to, kar je bil dosedaj in bi bil del leta dobesedno zaprt,« je za Delo dejala poslovna direktorica CD Jana Kramberger.

Še slabše bo v znanosti

Še slabše se piše znanosti, kjer naj bi se stroški dela glede na leto 2011 zmanjšali za 19 odstotkov (več v tabeli). Direktor Instituta Jožef Stefan (IJS) Jadran Lenarčič našteva, da se utegne klestenje iztatkov pri njih poznati pri vse redkejših raziskovalnih razpisih, znižanju urnih postavk dela in odpuščanju. »Kakovost dela IJS se bo zmanjšala, drugače pač ne more biti. To pa bo, če želimo ali ne, predvsem škodilo mlajšim raziskovalcem in tehnološkim raziskavam. V tem trenutku si prizadevamo pridobivati čim več evropskih projektov, kljub temu, da smo jih v preteklosti že tako imeli zelo veliko. Obsega projektov iz gospodarstva pa dandanes ni mogoče povečevati, kar je vsakomur jasno,« opozarja Lenarčič.

Jeza v domovih za starejše

Nezadovoljni so tudi zaposleni v domovih za starejše. »Zelo smo jezni, ker naše storitve dejansko plačujejo uporabniki, ne pa proračun, doleti pa nas prav vsak ukrep zniževanje paleč v javnem sektorju,« pravi predsednik skupnosti socialnih zavodov Slovenije Boris Koprivnikar. Skupnost o morebitnem odgovoru na napovedane ukrep še ni odločila, osebno pa meni, da so zaposleni v socialnih zavodih že sedaj slabo plačani in da jih je premalo, ne pa da biji še odpuščali. »Morebitno znižanje plač bo le še dodatno demotiviralo zaposlene, ki so že sedaj zelo obremenjeni, delajo pa za nizko plačo,« napoveduje Koprivnikar.