Skladišča Lesne Litija v stečaju so prepolna nevarnih odpadkov

V kopicah zalog so tudi do sedem let stare barve in laki. Njihov odjem bo stal od 80 do 90 tisočakov.

Objavljeno
15. november 2011 11.51
Posodobljeno
15. november 2011 12.32
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Litija - Milena Sisinger, stečajna upraviteljica Lesne Litija (LL), tovarne v 87 odstotni lasti zagorske Svee, je za Delo razkrila, da je v skladiščih podjetja naletela na kupe nevarnih odpadkov (barv in lakov), v proizvodnih halah pa na »neverjetne« zaloge ostankov tehnološko zastarelih kuhinjskih proizvodnih programov. Za nameček je podjetje le dva meseca pred stečajem, maja letos, prejelo odločbo o prepovedi prodaje svetlobnih kupol in trakov

»Bojim se, da me bo ekologija pojedla,« se je Sisingerjeva odzvala za Delo. V kopicah zalog so tudi do sedem let stare barve in laki; po njenih ocenah jih je za dva priklopnika. Njihov odjem bo, računa, stal od 80 do 90 tisočakov.

Plastične odpadke ji je v večini uspelo prodati za predelavo v nove mase, za prednje dele kuhinjskih programov pa se boji, da jih je ne bo mogoče prodati, saj so v večini manjvredni ostanki artiklov. Zalog polizdelkov, materiala in nedokončane proizvodnje je za 600 tisoč evrov knjigovodske vrednosti.

Usodno odločbo o prepovedi prodaje programa svetlobnih kupol in trakov je Lesni, ker niso ustrezali zahtevam certifikata CE (niso bili v skladu z zahtevami gradbenih proizvodov v EU), izdal gradbeni inšpektor. Program so ukinili, upad naročil pa je močno prizadel poslovni rezultat, ki že pred tem ni bil bleščeč: tudi naročila masivnih kuhinjskih front v lesnem profitnem centru so zaradi konkurence alternativnih materialov stagnirala; dodatno je k vse slabšemu položaju LL pripomogla insolventnost poslovnih partnerjev, na koncu pa ni pomagal niti dvig prodaje, ki so ga dosegli s pomočjo zagorske tovarne, s katero so skupaj razvijali modele kuhinj.

Lanske poplave so likvidnost še poslabšale; v obdobju 2008-2010 je LL ustvarila že za dva milijona evrov rdečih številk.

Edini razsveseljujoč podatek iz litijske Lesne je, da mariborski podjetnik Drago Nerat, ki na tej lokaciji trenutno zaposluje devet delavcev v proizvodnji izdelave senčnikov za svetilke, razmišlja, da bi najem glede na obseg naročil podaljšal. Nerat je program plastike prevzel kot kooperant Siteca in po stečaju LL nadaljuje s poslom za Sitec.