Skupina Laško vložila odškodninsko tožbo zoper državo in direktorja UVK

Skupina Laško je vložila odškodninske tožbe zoper državo in direktorja UVK. Matičič: Odločba je bil zakonita.

Objavljeno
14. september 2012 12.45
Posodobljeno
14. september 2012 15.08
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Laško - Skupina Laško je danes vložila odškodninske tožbe zoper državo in odgovorno osebo, direktorja Urada za varstvo konkurence (UVK). Razlog za tožbo je protipravna preprečitev prodaje delnic Mercatorja, ki je nastala v času prodajnega procesa Mercatorjevih delnic leta 2011, so danes sporočili iz Pivovarne Laško.

Zaradi izdane odločbe UVK, ki je družbam skupine Laško prepovedala razpolaganje z delnicami Mercatorja, je skupina Laško do dneva vložitve tožbe utrpela škodo v višini 59,2 milijona evrov. Po oceni vodstva Pivovarne Laško pa škoda še vedno nastaja, saj družbe še vedno plačujejo obresti financiranja nepotrebnega premoženja in se ukvarjajo s procesom njegove prodaje, piše STA

Banke upnice so namreč že leta 2010 zahtevale, da skupina Laško odproda vse premoženje, ki ni povezano z osnovnim poslom skupine. Nadzorni svet pivovarne je zato avgusta leta 2010 naložil upravi, da začne s postopkom prodaje celotnega deleža v Mercatorju.

Po javnem razpisu za prodajo delnic Mercatorja je Pivovarna Laško prejela zavezujočo ponudbo hrvaškega Agrokorja, ki je za delnico Mercatorja ponudil 221 evrov. Aprila lani, ko je nadzorni svet Pivovarne Laško razpravljal in odločal o prodaji omenjenih delnic, je UVK poslal odločbo, s katero je preprečil razpolaganje z delnicami Mercatorja. Zato je nadzorni svet pivovarne maja lani sprejel sklep, da zaradi odločbe pristojnega državnega organa ne more sprejeti ponudbe kupca.

Matičič s tožbo še ni seznanjen

»Odločba je bila zakonita, izdana je bila na podlagi 45. člena zakona o preprečevanju omejevanja konkurence,« se je na sporočilo laščanov za Finance odzval Matičič. S tožbo sicer še ni seznanjen, čudi pa ga, da je novica o tem prej prišla v javnost.